Voordat je kunt beginnen met de werkelijke bouw van je nieuwe huis, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed op de hoogte bent van de afmetingen van het perceel waar je wilt gaan bouwen. Je wilt immers voorkomen dat je slaande ruzie krijgt met je nieuwe buren omdat je metingen niet overheen komen met die van hem. Als je een metertje te ver zit, zal dat ongetwijfeld de nodige frictie opleveren, met alle administratieve ellende tot gevolg. 

Een makkelijke manier om goed voorbereid aan de slag te gaan is om er voor te zorgen dat je een goede kadastrale kaart hebt waarom de grenzen van jouw terrein duidelijk staan aangegeven. Vrijwel heel Nederland is onderverdeeld in percelen en deze hebben allemaal een unieke kadastrale aanduiding. De complete aanduiding van een perceel bestaat uit de naam van de gemeente, de sectie (een letter) en het perceel (een nummer).  Alle kadastrale aanduidingen zijn uniek en de nummers worden slechts een keer gebruikt. Met een goede kadastrale kaart van jouw terrein in je bezit kun je dus nooit meer voor verrassingen komen te staan. 

Er zijn verschillende kadastrale kaart producten te bestellen tegenwoordig

Je kunt tegenwoordig verschillende kadastrale kaart producten aanschaffen, zodat je er zeker van bent dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt. Achterhaal de exacte perceelgrenzen en de grootte van een perceel, zodat je goed op de hoogte bent van wat je hebt. Daarnaast kun je met een kadastrale kaart twijfel voorkomen en / of wegnemen bij mogelijke kopers van jouw perceel of woning. En tot slot, een niet onbelangrijk detail: je kunt problemen en conflicten met buren voorkomen of juist oplossen door duidelijkheid te creëren over de officiële grenzen van je perceelsoppervlakte

Bij Kadasterdata kun je kiezen uit drie verschillende opties. Je kunt kiezen voor een kadastraal kaart pakket, waarmee je inzicht verkrijgt in de globale ligging van een perceel. De bestaande bebouwing staat hierop aangegeven, net zoals het huis- en perceel nummer. Daarnaast wordt het pakket voorzien van een luchtfoto en een omgevingskaart. Een andere optie is de kadastrale kaart met maten. Dit pakket is een iets completere versie van het voorheen genoemde pakket, met als grote verschil dat de maten tot op 20 centimeter nauwkeurig zijn. De laatste optie is om de grenzen van je perceel zichtbaar te laten maken door professionals. Deze grensreconstructie wordt uitgevoerd door vakmensen en is daarna dan ook rechtsgeldig. 

Een luchtfoto is een welkome actuele aanvulling op de kadastrale tekening

De reden voor het aanleveren van een luchtfoto bij het pakket is daarnaast heel erg praktisch. Vaak worden op de kadastrale tekeningen gebouwen aangegeven met een rode lijn. Het kan natuurlijk echter het geval zijn dat iemand in zijn tuin een tuinhuis heeft gebouwd of bijvoorbeeld een serre aan zijn huis heeft laten aanbouwen. Deze zullen dan niet te zien op de officiële kadastrale kaart, maar wel op de luchtfoto. Op deze manier kom je niet onverhoopt voor onverwachte verrassingen te staan.