Een carport bouwen is de beste keuze als je een auto veilig, droog en naast de deur wilt parkeren. Maar dat zijn zeker niet de enige voordelen van een carport. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een carport bouwen.

Een carport is een overkapping waaronder je een auto kunt parkeren. Door de overkapping staat een auto droog, veilig voor weersinvloeden of vogelpoep maar vooral voor de deur op een vaste plek. In tegenstelling tot een schuur of garage behoud je met een carport optimale ruimtebeleving in de tuin. Dat is natuurlijk ontzettend prettig. Daarbij kun je zonder deuren te moeten openen direct parkeren. Dat zijn absolute voordelen van een carport.

Een carport bouwen kan met verschillende materialen. Je hebt vaak de keuze uit hout, kunstof of aluminium. Welke beide een eigen uitstraling geven aan de carport. Waarbij een houten carport het meest voorkomend is. Je kunt met hout bovendien veel makkelijker een carport bouwen.

Voor een carport bouwen heb je in veel gevallen geen vergunning nodig. Maar om hier zeker van te zijn kun je dit het beste navragen bij de gemeente. Soms kan het voorkomen dat er toch enige vorm van toestemming nodig is. Dat kun je dan het beste hebben nagevraagd. Je kunt hiervoor terecht bij het omgevingsloket. Zo kun je onbezorgd je carport bouwen.

Waarom kiezen voor een houten carport?

De houten carport komt het meeste voor. De reden hiervoor is dat deze gemakkelijker zelf te maken is. Het enige dat je nodig hebt om te bouwen is een bouwtekening, materialen en gereedschappen. Daarnaast behoud je door het gebruiken van hout ook de uitstraling die een tuin heeft. Omdat je met een prachtig natuurproduct werkt, die je vervolgens veel gemakkelijker de kleur kunt geven die je voor ogen hebt. Dat zijn naast de kosten die lager zijn dan voor andere materialen de grootste voordelen van een houten carport.

  • Een houten carport is goedkoper om te bouwen.
  • Je maakt gebruik van een prachtig natuurproduct.
  • Het verven of beitsen van hout is gemakkelijk 

Kiezen voor een houten carport heeft vaak ook nog een aantal andere redenen. De waarde van een woonhuis zal toenemen. Maar kun je de carport ook als vervanging voor de garage gebruiken. Waardoor je een garage als extra leefruimte, kantoor of spel en speelkamer kunt gaan inrichten. 

Kun je zelf een houten carport maken?

Een houten carport maken kun je zelf. Maar wanneer het project omvangrijker is, doordat deze aan een woning gebouwd moet worden kun je het beste een expert inschakelen. Een carport maken is dan ook een vaak onderschat project. Waarbij je goed moet weten waar je moet beginnen, zeker omdat de bouwconstructie moet voldoen aan bepaalde eisen, zodat de carport ook veilig is.

Weet daarom waar je aan begint bij het bouwen van een houten carport. Maak je de overweging om de carport zelf te maken of het uit handen te geven aan een expert. Waarbij het belangrijk is om in gedachten te houden dat een carport uiteindelijk zal leiden tot waardevermeerdering van een woning.

Een carport bouwen met oog op een groene toekomst?

Van een carport een duurzaam groenproject maken? Dan kun je overwegen om te kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen. Op een gemiddelde carport kun je er een aantal laten plaatsen. Maar je kunt ook kiezen voor een groendak of sedumdak. Een groendak of sedumdak draagt bij aan de biodiversiteit en je bespaart op de onderhoudskosten.

Voor het aanleggen van een groendak of sedumdak kun je in sommige gevallen ook nog eens subsidie krijgen. De subsidie kan oplopen tot 30 euro per vierkante meter. Wat de investering een stuk aantrekkelijker maakt. 

Zo til je jouw carport naar een absoluut hoger niveau waar je trots op kunt zijn. En over het afvoeren van water gesproken, een groen dak staat voor een gecontroleerde afvoer van water. Zonder dat een groen dak leidt tot meer lekkages of andere problemen.

Een carport bouwen, groene investering en slimme oplossing.

Als je een carport gaat of laat bouwen kan dit een goede groene investering zijn. Die je een slimme oplossing biedt waar je de komende jaren veel plezier van zult hebben. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden, regels als onderhoud en verduurzaming van een carport. Want daar zul je zeker de vruchten van plukken.