Gasvrij wonen schier onmogelijk? Welnee! De overgang van de kolenkachel naar de gaskachel in de jaren ’60 ging destijds gepaard met soortgelijke koudwatervrees, maar werd al snel omarmd. De overgang werd binnen tien jaar gerealiseerd. Dit huzarenstukje moet nu herhaald worden. Terwijl de overheid zich opmaakt voor welhaast de grootste energietransitie in de moderne Nederlandse geschiedenis, dient de oplossing zich aan: de warmtepomp. 3 redenen waarom de wereld aan de warmtepomp gaat. 

1. Hogere woningwaarde dankzij duurzame investering 

De technologie voor de warmtepomp bestaat al jaren, maar heeft met name het laatste decennium grote stappen gezet op het gebied van efficiëntie en energiezuinigheid. Voor de beeldvorming: er zijn warmtepompsystemen in omloop die voor elke verbruikte kWh aan elektriciteit maar liefst het zesvoudige aan warmte-energie terugleveren. Met een dergelijk efficiënte energievoorziening besparen huishoudens veel op hun energienota. 

Met de plaatsing van een warmtepomp investeert men eveneens in het energielabel van de woning. Een duurzaam warmtepompsysteem draagt al snel bij aan een verbetering van 1 à 2 labelstappen. Daarmee stijgt de waarde van je woning, zonder dat de energiekosten stijgen.

2. Onafhankelijkheid van gas is financieel aantrekkelijk

Gasvrij wonen wordt financieel steeds aantrekkelijker. De gasprijs staat de laatste jaren flink onder druk en het is zeer waarschijnlijk dat deze trend ook de komende periode doorzet. De stopzetting van de Groningse gaswinning en de verhoogde energiebelasting op gas heeft voorspelbare consequenties voor de gasprijs. Het is dus beslist geen overbodige luxe om de gasaansluiting definitief vaarwel te kunnen zeggen. Met een full electric warmtepomp is dit mogelijk. Hoe fijn is het om niet meer overgeleverd te zijn aan de grillen uit de gasmarkt?

3. Lagere ecologische voetafdruk door duurzame energievoorziening

Ook belangrijk: wie zijn woning verwarmt met een warmtepomp, stoot aanzienlijk minder CO2 uit. Warmtepompsystemen verwarmen de woning met energiebronnen buitenshuis, variërend van omgevingslucht tot grondwater en bodemwarmte. De feiten spreken voor zich. Milieu Centraal berekende dat een goed geïsoleerde woning met een warmtepomp op basis van lucht gemiddeld 700 kilo minder CO2 uitstoot dan eenzelfde woning met een HR-ketel op gas. Wanneer men besluit de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp zelf op te wekken, is het mogelijk zelfs volledig CO2-neutraal wonen.

Duurzaam én comfortabel wonen

Kortgezegd: de warmtepomp omvat alle cruciale eigenschappen om gehoor te geven aan de huidige energietransitie. En dit alles zonder in te hoeven boeten op comfort. De tijd is nu definitief aangebroken om in een warmtepomp te investeren. 

Voor meer informatie: www.gasvrij.nu