Het is een van de grootste nachtmerries van veel mensen: een woningbrand. Niet alleen staat je leven op het spel, ook kun je eigendommen kwijtraken die misschien wel veel emotionele waarde hebben. Er zijn verschillende oorzaken van woningbranden, maar meer dan de helft van de branden ontstaat door menselijk toedoen. Je kunt dus zelf maatregelen treffen om de kans op brand zo klein mogelijk te maken. De brandweer heeft een lijst samengesteld met de meest voorkomende oorzaken van brand, waarvan we hier enkele zullen bespreken.

Koken

Je zult het misschien niet verwachten, maar na brandstichting is koken de meest voorkomende oorzaak van brand door menselijk toedoen. Het ontstaat wanneer olie te heet wordt of in aanraking komt met de vlam onder de pan. Om dit te voorkomen kun je het beste zorgvuldig omgaan met pannen met olie. Blijf er altijd bij en zorg dat je een goed passende deksel bij de hand hebt, mocht er toch een vlam ontstaan. Een vlam in de pan blus je namelijk door het vuur uit te draaien, de pan op de deksel te doen en te wachten tot alles voldoende is afgekoeld. Blus nooit met water of een blusdeken! Water verspreidt de brandende olie en sommige blusdekens kunnen ironisch genoeg vlam vatten.

Klussen en werkzaamheden

Klussen staat op nummer 3 van de lijst van de brandweer. Bij het klussen in en om het huis worden regelmatig elektrische apparaten gebruikt, waaronder apparaten die veel hitte genereren. Zorg dat je met deze apparaten niet in de buurt van brandbare materialen komt, zoals brandbaar isolatiemateriaal in de muur. Controleer ook altijd of de snoeren nog intact zijn. Wanneer je bezig bent met vuur of apparaten die hitte genereren, kan het verstandig zijn om een brandwacht in te huren. De brandwacht controleert en hanteert de brandveiligheid en kan direct ingrijpen wanneer er iets mis gaat.

Apparaten in huis

Sluit niet teveel apparaten met hoog energieverbruik aan op een stekkerdoos. De stekkerdoos kan dan namelijk overbelast raken en vlam vatten. Sluit nooit een stekkerdoos op een andere stekkerdoos aan. Denk ook goed om apparaten die je moet opladen, zoals smartphone of tablet. Veel mensen laden deze ’s nachts op, zodat het laden klaar is bij het opstaan. De accu’s in de apparaten kunnen echter oververhit raken en vlam vatten. Zorg dus dat je altijd aanwezig en wakker bent bij het opladen en verwijder na het laden de oplader uit het stopcontact.

De wasdroger is tot slot ook een beruchte veroorzaker van brand. Het is een veilig apparaat, mits het stoffilter na elke droogbeurt wordt ontdaan van stof. In een droger kan de temperatuur hoog oplopen en kleine stofdeeltjes uit het filter kunnen vlam vatten. De kleine moeite van het reinigen van het filter kan grote problemen voorkomen!