Gipsplaten zijn al decennia lang een veel gebruikt materiaal in de bouw. Ze zorgen ervoor dat een muur snel glad getrokken en afgewerkt kan worden. Zo zijn gipsplaten ideaal om daarna over te stucen. Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die gipsplaten afwerken, waardoor er geen naden meer zijn er direct begonnen kan worden met schilderen of behangen. Lees snel verder als je alles wil weten over gipsplaten.

Vul een rij gaten met één veegbeweging

Professionele tapers voor gipsplaten vullen altijd een rij schroefgaten met één lange streep voegmassa, in plaats van elk schroefgat afzonderlijk te vullen. Deze methode is niet alleen sneller, maar verbergt de schroefgaten beter en maakt het gemakkelijker om de patch te schuren. In plaats van rond elk gaatje te schuren, kun je gewoon de hele streep schuren. Je kunt van deze tip gebruik maken als je een reeks gaten vult die op een rij staan ​​en dicht bij elkaar liggen, zoals de gaten die overblijven van een plank standaard of een rij foto’s. Gebruik een breed plamuurmes en breng de samenstelling aan zoals aangegeven op de verpakking.

Niet iedereen is echter even handig en elke ongelijkheid op een gipsplaat ga je beter zien als je gaat verven. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven die je kunt inhuren die hierin gespecialiseerd zijn en ook het juiste gereedschap hebben om de gipsplaten af te werken. Dat wil zeggen dat er geen naden meer te vinden zijn als zij vertrekken, waardoor je direct kunt gaan schilderen of verven!

Gebruik uitharding pasta voor grote gaten

Het is prima om schroefgaten en andere kleine deukjes te vullen, maar voor grotere gipsplaat reparaties en voor gaten die diep zijn, is het het beste om een ​​​​voegmassa te gebruiken die wordt gevormd door een chemische reactie. Deze zijn verkrijgbaar in poedervorm met uithardingstijden variërend van vijf tot 90 minuten. De reactie begint wanneer je het water mengt en de verbinding hardt uit binnen de opgegeven tijd. Vergeet niet dat verbindingen van het uithardings type moeilijker te schuren zijn dan gewone vulmaterialen, dus zorg ervoor dat je ze gelijk met het oppervlak probeert te krijgen als je het gat vult. 

Bedek scheuren met reparatiespray

Spanningsscheuren verschijnen meestal rond raam- en deurkozijnen. De scheuren zijn het gevolg van beweging van het frame en zijn moeilijk permanent te repareren. Maar het gebruik van een vul spray is een goede manier om in ieder geval de levensduur van de reparatie te verlengen. De spray vormt een flexibel membraan over de scheur dat kan uit rekken en ontspannen terwijl de muur beweegt. Als de scheur open is, vul deze dan eerst met vulmateriaal. Volg daarna de instructies op de verpakking om de scheur te bedekken met de scheurreparatie spray. Laat het drogen en bedek het met verf om de reparatie te voltooien.

Huur een gipsplaatlift voor plafondwerk

Als je een plafond moet bekleden met gipsplaten, aarzel dan niet om een ​​lift te huren. Het is de huurprijs zeker waard en het is verreweg de beste manier om een ​​plafond te bedekken zonder rugklachten.

Gipsplaatliften bestaan meestal uit drie delen en passen gemakkelijk in een middelgrote auto. Nadat je deze thuis in elkaar hebt gezet, laat je de pal op het wiel los en draai je het een paar keer op en neer om te controleren of het soepel werkt. Vergrendel vervolgens de lift en hijs het ene uiteinde van de gipsplaat naar de steunhaak, met de juiste kant naar beneden. Til nu het andere uiteinde van de plaat op en schuif het op de tweede haak. Til langzaam en soepel op tot de juiste plek en schroef de plaat gemakkelijk vast terwijl de lift deze op de juiste plaats houdt!