Veel mensen besteden het plaatsen van een nieuw toilet uit, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Ten eerste is het een stuk goedkoper om het zelf te doenen ten tweede is het absoluut niet moeilijk. Uiteraard is het iets anders dan een spiegel ophangen, maar als je ons stappenplan volgt, kun je dit makkelijk zelf.

Bepaal wat voor soort toilet je wil

Moet het een vlakspoel toiletpot worden, of toch een diepspoel? Wil je, zoals laatste jaren de trend, een hangend toilet, zodat die mooie nieuwe, grijze tegels beter zichtbaar zijn? Bedenk eerst goed wat voor toilet je wil, er is genoeg informatie beschikbaar en de keuze is een kwestie van smaak.

Goede voorbereiding

Alles begint met een goede voorbereiding en sluit, indien nodig, eerst de waterleiding af, daarna moet je de wc een keer doortrekken. Nu kun je het oude toilet eruit slopen en bepalen waar de nieuwe wc moet komen staan of hangen. Houd er rekening mee dat de afvoer tegen de achterwand aan moet liggen en dat er een waterleiding van minimaal 12mm naar het reservoir loopt, zodat je die daarna kunt vullen.

Juiste hoogte van toilet instellen

Bepaal als eerste de gewenste inbouwdiepte, net als de hoogte waarop je het toilet wil ophangen. De standaard zithoogte van een toilet is ongeveer veertig centimeter, gemeten vanaf een afgewerkte vloer. Op het frame staat een markering aangegeven, die je kunt gebruiken om die op de juiste hoogte in te stellen. Als je de juiste hoogte hebt bepaald, leg je het frame op zijn zij, zodat je de stelbouten en pootjes kunt afstellen hierop. Stel het frame waterpas door die rechtop te zetten en zorg ervoor dat de afvoerbuis zonder spanning kan worden aangesloten. Teken de boorgaten op de muur af, boor de gaten en plaats de pluggen.

Afvoerbocht

Plaats de afvoerbocht in het frame en sluit deze aan op het riool. Je kunt daarvoor gebruik maken van bijvoorbeeld een sprongbocht. Zodra de afvoerbocht is aangesloten, kun je het frame vastschroeven aan de muur. Gebruik daarvoor de houtdraadbouten die standaard worden meegeleverd. Daarna kan de hoekstopkraan aangesloten worden op de waterleiding en dat doe je met een 12mm dikke koperen buis of een flexibele aansluitslang.

Waterdichtheid testen

Als alles is aangesloten kun je de waterdichtheid en de werking van het waterreservoir testen. Werkt alles naar behoren, dan kun je het wandcloset via draadstiften aan het frame bevestigen, waarna je het reservoir en de closetafvoer erop monteert. Daar is geen lijm voor nodig! Ter afwerking verwijder je vervolgens het wandcloset en kun je de gewenste ombouw rond het frame maken. Plaats nadien het wandcloset terug, Werk alle naden af met sanitairkit en het plaatsen van je wc is een feit!