Afgelopen winter viel het je op dat er behoorlijk veel water op je garage dak bleef staan. Voorheen lette je daar eigenlijk niet op, of misschien was het je nooit echt opgevallen, maar sinds je twee jaar geleden de garage hebt omgebouwd tot kantoor, ben je toch iets oplettender geworden en zodoende wil je er deze winter zeker van zijn dat het niet tot onvoorziene problemen gaat leiden. 

Water op plat dak kan op lange termijn voor behoorlijk wat overlast en mogelijk permanente schade zorgen. Als het water te lang blijft staan kan dit de dakbedekking permanent beschadigen. En het laatste wat je wilt is dat je lekkages krijgt in je dak en het water door het plafond langzaam naar beneden sijpelt. Je moet er niet aandenken dat bijvoorbeeld je computer of printers door wateroverlast zo ernstig beschadigd raken dat je deze niet meer kunt gebruiken. Maar wateroverlast kan daarnaast ook funest zijn voor bijvoorbeeld je net gelegde tapijt, zorgvuldig gekozen verlichting of je nieuwe kantoor meubels. En een zorgvuldig bijgehouden archief op papier kan al helemaal niet tegen water, dus je dient er beter aan te doen om eventuele problemen met wateroverlast zo snel mogelijk te verhelpen. 

Afvoerpijpen kunnen verstopt raken waardoor het water niet weg kan

De redenen dat water op een plat dak blijft staan kunnen verschillend zijn. Zo is het mogelijk dat een afvoer verstopt is en water niet weg kan lopen. Vallend blad of afval kan bijvoorbeeld een afvoer gemakkelijk verstoppen. Achterstallig onderhoud is daarom een van de voornaamste oorzaken dat water blijft staan. Het wordt dan ook aangeraden om je dak, dakrand en afvoergoten minimaal twee keer per jaar te inspecteren, om er zeker van te zijn dat alles in een goede staat verkeerd. Zeker in de herfst als de bomen hun bladeren verliezen kan het geen kwaad om er zeker van te zijn dat geen van de afvoerpijpen hierdoor verstopt raakt, waardoor het water moeilijk weg kan en langer op een dak blijft staan. 

Het kan echter ook gebeuren dat een dak enigszins verzakt is. Dan blijft water ook vaak staan. Veelal zie je bijvoorbeeld dat bedrijfspanden geen goede dakstructuur hebben. Er wordt veel gebruik gemaakt van goedkope materialen en dit kan op de lange termijn nadelige gevolgen hebben. Maar dit komt natuurlijk ook wel eens voor bij huizen en garages. Ook al ziet het er in het begin allemaal prima uit, het gebruik van minderwaardige materialen kan op lange termijn zorgen voor problemen. 

Algen en mossen gedijen goed in een vochtige omgeving en tasten je dak aan

Als water lange tijd op een dak blijven staan, kunnen er algen en mossen beginnen te groeien. Hierdoor wordt je dakbedekking vervuilt en zeker op de lange termijn kan je dakbedekking permanent worden aangetast, met alle gevolgen van dien. Wanneer je water op het dak hebt staan en het wordt ineens koud, waardoor het water bevriest, kan het gevormde ijs door uitzetting ook je dakbedekking blijvend beschadigen.