Waar werkkleding vroeger bestond uit een extra lusje aan de broek om één stuk gereedschap in te kunnen hangen, beslaat het tegenwoordig heel wat meer. Bouw werkkleding biedt tegenwoordig bescherming op zoveel mogelijk fronten en daarnaast moet het ook nog eens comfortabel zitten. Er zijn tegenwoordig veel merken die zich hierin hebben gespecialiseerd, zoals Hurricane bedrijfskleding, maar waar moet je nu precies op letten bij het aanschaffen van werkkleding in de bouw?

Zorg dat je lagen kleding draagt tegen de kou en warmte

Aangezien het werken op de bouw inspannend is en vraagt veel van het lichaam is het belangrijk dat je je goed kleedt. Je wil het natuurlijk niet te koud hebben, maar zeker ook niet te warm. Goede werkkleding beschermt het lichaam namelijk tegen factoren van buitenaf én binnenuit. Met dit laatste bedoelen we transpiratie en dragen van verschillende lagen kleding zorgt voor een aangename lichaamstemperatuur en voorkomt dit.

Zweet moet kunnen worden afgevoerd

Transpiratievocht voelt oncomfortabel, maar is ook ongezond. De combinatie van vocht en een lage temperatuur maakt bouwvakkers vatbaarder voor ziekten, zoals verkoudheid of griep. Door een vochtafdrijvende laag wordt dit ondervangen. De waterafstotende laag zorgt dat er geen vocht van buitenaf op het lichaam komt, waardoor uw medewerkers lang warm blijven. Kortom; zorg dat je verschillende lagen aan hebt. Een vochtafdrijvende stof direct op de huid, welke transpiratievocht op neemt met daarover bijvoorbeeld een fleecevest dat zorgt voor aangename warmte. Aan de buitenkant draag je het beste waterafstotende kleding.

Met werkkleding ben je zichtbaar

Een bouwplaats kan een drukke en gevaarlijke plek zijn. Zichtbaarheidskleding levert een directe bijdrage aan de veiligheid op die bouwplaats. Natuurlijk kun je kiezen voor veiligheidshesjes, maar wanneer de medewerkers vaker of structureel in aanraking komen met voertuigen op de bouwplaats is het zinvol om te investeren in kleding waarvan de zichtbaarheid duidelijk is. Mensen vergeten hun jas minder snel dan hun hesje, waardoor het risico op ongevallen wordt geminimaliseerd. 

Zorg voor passende werkkleding

Veel werkkleding in de bouw bestaat uit stretch materialen. Ideaal, want stretch geeft veel bewegingsvrijheid, warmte en zit natuurlijk comfortabel. Aangezien werkkleding met stretch mooi aangesloten op het lichaam zit, ziet het er verzorgd en trendy uit. Nog belangrijker is dat goed aangesloten kleding bijdraagt aan de veiligheid. Te wijde kleding heeft het risico dat het ergens achter kan blijven haken, dit geldt ook natuurlijk ook voor broeken. Een pas-sessie voor de goede kledingmaat is daarom een must bij het aanschaffen van werkkleding voor de bouw. Je kunt hier een soort van uitje van maken en zo hoeft er nooit meer iemand met niet passende kleding de bouwplaats op.

Koop werkkleding van de juiste materialen voor een lange levensduur

Er is voldoende werkkleding op de markt, maar niet ieder materiaal is dezelfde. Erg goed materiaal voor werkkleding is cordura of kevlar, twee uiterst stevige stoffen die tegen een stootje kunnen en een lange levensduur hebben. Dit vergroot niet alleen de duurzaamheid, maar ook de veiligheid van je werknemers. Broeken met extra versteviging op de knieën of in het kruis vergroten de levensduur nog meer. Daarnaast speelt comfort natuurlijk ook een grote rol bij de aanschaf van werkkleding. In de bouw wordt veel op de knieen gewerkt. Een broek met kniezakken waarin kniebeschermers kunnen worden geplaatst, geven een optimaal comfort en zijn zeker het overwegen waard.