Een verbouwing is voor niemand leuk. Je huis is één grote troep, het lawaai is oorverdovend en het kost veel tijd en geld. Jij plukt er uiteindelijke ten minste vruchten van, maar jouw buren merken alleen de nadelen. Lees snel verder voor onze tips om je buren te vriend te houden tijdens een verbouwing! 

Geen zin in een ellelange burenruzie? Dan kan je de buren maar beter te vriend houden tijdens jouw verbouwing! Als begrip van je buren verwacht, is het natuurlijk wel handig dat je dit ook naar hen toont. Hoe je dat doet lees je in de onderstaande tips.

Informeer je buren tijdig

Zorg dat jouw buren één van de eersten zijn die weten van jouw verbouwplannen. Leg ze dan ook gelijk even uit wat er precies gaat gebeuren. Wanneer zij weten wat ze precies kunnen verwachten, waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden en hoe lang het zal duren, zullen zij waarschijnlijk een stuk meer geduld tonen tijdens het proces. Vraag ook vooral of zij bezwaren of wensen hebben, zoals bepaalde tijdstippen of dagen dat veel lawaai écht niet uitkomt en probeer hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Is dat niet altijd mogelijk? Een bloemetje maakt veel goed!

Betrek hen bij je project

Zorg dat je ook na het eerste bezoek contact blijft houden met de buren. Verandert er iets in het werkschema of ondervinden zij tijdelijk hinder van het werk, zoals minder zon in hun tuin of meer lawaai? Zorg dan dat je dit aan de buren laat weten. Zo laat je zien dat je aan ze denkt, ook al is het niet altijd mogelijk om rekening met ze te houden! Dat komt gelijk van pas wanneer je hun hulp een keer goed kan gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je gereedschap wil lenen of een oogje in het zeil te houden wanneer jij even weg bent. 

Neem een ABR-verzekering

Een goede verzekering is heel belangrijk tijdens het verbouwen. Misschien ondervinden je buren wel schade door jouw verbouwing. In dat geval worden zij vergoed door jouw verzekering. Dit scheelt torenhoge kosten voor jou én een hele vervelende burenruzie. Deze verzekering is trouwens ook heel handig als jij schade ondervindt of materialen gestolen worden. Gewoon doen dus! 

Nodig je buren uit

Klaar met de verbouwing? Nodig je buren dan eens uit voor een borrel of etentje. Zo kan je dankbaarheid tonen voor hun begrip en gelijk pronken met je kersverse verbouwing. Ben je net verhuisd naar je nieuwe woning? Dan heb je tijdens de verbouwing waarschijnlijk weinig tijd gehad om kennis te maken en is dit het ideale moment. Misschien zit er wel een hele goede vriendschap in! 

Met deze tips komen jij en je buren ongetwijfeld zonder kleerscheuren uit de verbouwing. Succes!