geluidsisolatie verbeterenHet probleem van geluidsisolatie komt heel vaak voor. Om dit geluidsprobleem te gaan oplossen, moet je je de vraag stellen wat er precies dient verbeterd te worden: is het de geluidsabsorptie of de geluidsisolatie die nodig is? De geluidsoverlast kan namelijk van beide kanten komen. Ofwel bezorgt jouw geluid overlast aan de buren, ofwel heb jij overlast van het geluid dat van bij de buren komt.

Er is geen algemene tip voor geluidsisolatie. Alles is afhankelijk van de exacte situatie. Elk gebouw is namelijk anders en elke geluidsbron is anders. Vaak is het ook nodig om een specialist te gaan raadplegen. Wij geven hier alvast een paar ideeën die jou op weg kunnen helpen.

Bij geluidsoverlast van buiten zijn de ramen vaak de gevoeligste plekken. Dubbel glas is natuurlijk veel beter qua geluidsisolatie dan enkel glas. Maar ook de dikte tussen de twee glasplaten van het dubbel glas (wat men noemt de “luchtspouw”) is van groot belang. Een luchtspouw van 25mm à 100mm zal men enkel gebruiken bij extreme geluidsoverlast. De gewone standaarddikte van dubbel glas dat men in de eerste plaats gebruikt voor warmte-isolatie, is meestal ook voldoende voor isolatie tegen geluid. Daarenboven is de ventilatie een zeer belangrijk punt. Als men een raam open zet, dan heeft men natuurlijk meer last van geluid dat van buiten komt. Om deze reden gebruikt men een “suskast” zodat er ventilatie is zonder dat men het raam moet openzetten. Op die manier blijft het geluid ook goed buitengesloten.

Burengeluid wordt vaak geweerd door het plaatsen van een bijkomende voorzetwand. Hiermee bedoelen we een extra laag materiaal dat geluidsisolerend is. Dit kan bijvoorbeeld een slappe gipsplaat zijn die men op een afstand tegen de muur plaatst. Daartussen komt dan absorptiemateriaal (bijvoorbeeld steenwol). Deze bijkomende wand mag de muur niet raken omdat dan de geluidsisolatie slechter wordt. Het plaatsen van dergelijke wand moet nauwkeurig volgens de regels gebeuren. Dit is namelijk een belangrijke ingreep. Het beste kan je aan een onafhankelijke geluidsadviseur om raad vragen vooraleer je met de werkzaamheden begint. Hij kan jou exact vertellen langs welke wegen het geluid bij jou naar binnen komt: plafond, vloer, ramen of muren bijvoorbeeld. Een voorzetwand is vaak niet de enige nodige maatregel om het burengeluid buiten te sluiten. Veel hangt af van het gebouw en de constructie, en ook van waar het geluid precies komt.

Wat de voorzetwand betreft, moet je kiezen voor buigslap materiaal. Gipsplaat is hiervoor geschikt. Om de wand te verstevigen, kan je een dubbele gipsplaat gebruiken. Zorg ervoor dat tussen deze twee platen geen ruimte is of je krijgt resonantie bij lage tonen. Tussen de dubbele gipsplaat en de muur voorzie je minimaal 5cm. Je kan deze ruimte opvullen met minerale wol. Testen in het laboratorium wijzen uit dat dergelijke voorzetwand op een steendikke muur een verhoging geeft van de isolatie-index bij geluid via de lucht, en dit voor 10 tot 20dB. In realiteit komt dit neer op ongeveer 4 dB voor een eensgezinswoning.

Bron: silenta.nl