Verschillende soorten schroeven

Even een schilderijtje ophangen of een complete schutting in elkaar zetten. In beide gevallen ben je waarschijnlijk schroeven nodig, maar welke schroef kun je het beste gebruiken? De keus is enorm en lang niet alle schroeven zijn geschikt voor elke klus. In dit artikel lees je meer over verschillende type schroeven en waarvoor deze worden gebruikt.

Houtschroeven

Schroeven voor in het hout zijn ideaal om verschillende houten delen te verbinden of om bijvoorbeeld hang- en sluitwerk te bevestigen. De meeste schroeven voor in het hout hebben een boorpunt en een schroefdraad die optimaal is voor het gebruik in hout. Er zijn verschillende soorten schroeven voor in het hout. Zo zijn er houtschroeven met een platkop, een bolkop of een lenskop. De platkop heeft als voordeel dat de kop gelijk komt te liggen met het houtoppervlak. Bij de bolkop en de lenskop is dit niet het geval. Daarnaast zijn er verschillende houtschroeven voor specifieke doeleinden. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale terrasschroeven voor het bevestigen van houten planken buitenshuis.

Metaalschroeven

Er zijn verschillende soorten schroeven voor metaal, zoals cilinderkopschroeven en platkopschroeven. De cilinderkopschroef wordt gebruikt voor lichte tot middelzware verbindingen. De platkopschroef wordt enkel gebruikt voor lichte verbindingen waarbij het wenselijk is dat de verbinding niet zichtbaar is.

Naast metaalschroeven zijn er ook bouten. Deze verbinden alle soorten materialen met elkaar, maar enkel in combinatie met een bijbehorend tegenstuk, zoals een moer. Er zijn verschillende soorten bouten. De slotbout met een vierkante aanzet wordt gebruikt voor houtverbindingen. De vierkante aanzet voorkomt dat de schroef gaat draaien tijdens het vastzetten van de moer en de halfronde kop voorkomt verwondingen. De zeskantbout heeft een hele hoge sterkteklasse en wordt gebruikt voor metaalverbindingen.

Plaatschroeven

Plaatschroeven worden gebruikt om dunne delen te bevestigen. Hierbij kun je denken aan metalen of kunststof platen. Plaatschroeven worden over het algemeen gemaakt van gehard staal of roestvrijstaal. De laatste variant kan ook buiten worden toegepast. Plaatschroeven hebben altijd een boorpunt, maar afhankelijk van het materiaal is voorboren wel aan te raden. Hierbij moet je er op letten dat de doorsnede kleiner is dan de doorsnede van de schroef. Ook plaatschroeven zijn er met verschillende koppen. Zo zijn er platkopplaatschroeven, maar ook zeskantplaatschroeven en lenskopplaatschroeven.

Naast bovengenoemde veelgebruikte schroeven zijn er nog talloze verschillende type schroeven voor specifieke doeleinden. Zo zijn er onder andere speciale gipsplaatschroeven en spaanplaatschroeven.