Zonnepanelen worden nu al bijna standaard toegepast in nieuwbouwprojecten. Logisch, want met voldoende zonne-energie hebben we straks geen fossiele brandstoffen meer nodig. Tezamen met windenergie hebben we dan krachtige bronnen ontwikkeld om te voorzien in onze energiebehoefte. Ben je zelf nog niet overgegaan tot aanschaf van zonnepanelen? Misschien brengt dit artikel je op andere gedachten.

Rendement zonnepanelen steeds hoger

De techniek schrijdt voort en onze knowhow van zonnepanelen wordt ook steeds groter. De nieuwe generatie zonnepanelen heeft een veel hoger rendement dan de exemplaren die in de beginperiode van de productiebanden rolden. Tegelijk is de kostprijs ervan gedaald doordat de productie veel massaler is geworden. Bovendien zijn er allerlei regelingen vanuit de overheid in het leven geroepen die het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken.

  • Zonnepanelen doen geruisloos hun werk
  • Zonlicht is er elke dag, ook op bewolkte dagen
  • Je maandelijkse energiekosten dalen
  • Je woning krijgt een beter energielabel
  • De CO2-uitstoot van je huishouden daalt

Combinatie met een groen dak

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een zogenoemd groen dak. Een dag met plantjes zoals sedum erop, dus. Dan lijkt misschien op het eerste gezicht de combinatie met zonnepanelen minder voor de hand liggend. Het tegendeel is echter waar, want die combinatie blijkt juist interessante voordelen te bieden. Als je een sedumdak samen met zonnepanelen toepast, resulteert dat in een hogere energieopbrengst. Hier zijn meerdere redenen voor.

  • Doordat het dak groen is, en niet zwart, wordt meer licht gereflecteerd. Daardoor kunnen de zonnepanelen hun werk veel beter doen.
  • Een groen dak wordt niet zo warm als een zwart dak. Die lagere temperatuur heeft een gunstig effect op de werking van de zonnepanelen.
  • Je huis is beter geïsoleerd als er een groen dak op ligt. Dat heeft weer een gunstig effect op het energieverbruik.

Net zoals voor de aanschaf van zonnepanelen bestaan er ook subsidies voor het laten aanleggen van een groen dak. Natuurlijk vergt een groen dak wel iets meer onderhoud dan traditionele dakbedekking, maar door te kiezen voor sedum hoef je daar niet voor te vrezen. In tegenstelling tot daken waarop struiken of grassen worden aangebracht, heb je er eigenlijk vrijwel geen omkijken naar. Sedum is namelijk uitstekend in staat om regenwater langere tijd vast te houden. Zelf water geven is daarom niet nodig. Een drainagesysteem zorgt ervoor dat de plant niet in overvloedig veel water blijft staan.