Voor werknemers (en indirect werkgevers) in de bouw zijn goede werkschoenen onmisbaar, maar wat maakt werkschoenen zo belangrijk? Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waarom goede werkschoenen van belang zijn. Wij hebben de vijf belangrijkste redenen verzameld.

Tip: Wil je na het lezen van deze blog direct goede werkschoenen kopen? Bekijk eens de werkschoenen van HKS. Dit merk is al jaren één van de meest toonaangevende merken op het gebied van veiligheidsschoenen.

1. Bescherm je voetzolen

Alle werkschoenen die voldoen aan de (Europese) veiligheidsnorm worden ook wel veiligheidsschoenen genoemd. Om te voldoen aan deze normering moeten de schoenen beschikken over een aantal belangrijke eigenschappen. Een van de meest belangrijke veiligheidsaspecten is de antiperforatie tussenzool. Deze veiligheidszool is gemaakt van kevlar en staal, waardoor het de juiste bescherming biedt tegen het binnendringen van scherpe materialen. Als je gewone schoenen draagt en op een spijker stapt, dan zit deze in je voet, maar bij veiligheidsschoenen kan de spijker niet binnendringen door de beschermende tussenzool.

2. Bescherming tegen vallende objecten

Werkschoenen zorgen er niet alleen voor bescherming van de voetzolen, maar ook de tenen worden beschermd. Vaak zijn werkschoenen met een veiligheidsnorm uitgerust met een veiligheidsneus van staal, aluminium, kunststof of composiet. Deze neus beschermt de tegen vallende objecten, zoals gereedschappen, stenen of andere zware objecten.

3. Betere werkhouding

Het dragen van juiste werkschoenen zorgt ervoor dat je comfortabel urenlang per dag kunt werken in een goede werkhouding. De pasvorm, loopzool en inlegzool van werkschoenen is speciaal gemaakt om tijdens het werken de juiste houding aan te nemen. Dit voorkomt lichamelijke klachten en vervelende blessures.

4. Antislip zool

Een andere belangrijke reden om werkschoenen te dragen is de antislip zool die uitglijden op de werkvloer voorkomt. Zeker als je op de werkvloer te maken krijgt met gladde oppervlakken is een antislip zool een must voor je veiligheid. 

5. Juiste temperatuur

Zowel bij warme als koude temperaturen zorgen goede werkschoenen voor de juiste temperatuur van je voeten. Tijdens warme dagen worden je voeten al snel nat van het zweet. Dit kan gevoelige voeten of blaren veroorzaken. Om dit te voorkomen hebben goede werkschoenen een ademende voering. Dit zorgt niet alleen voor de juiste temperatuur van je voeten, maar het houdt het ook droog en fris in je schoenen. Bij koude temperaturen beschermen werkschoenen jouw voeten tegen koud.