Goed gereedschap

Wat is goed gereedschap? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: dat is gereedschap dat doet wat het moet doen, op het moment dat het moet. Om even een voorbeeld te geven: als hobbyklusser koop je voor dertig euro een merkloze klopboormachine. In tien jaar tijd boor je er – zonder problemen – zestig perfecte gaten mee. Dan heb je goed gereedschap. Als je met diezelfde klopboormachine elke dag twintig gaten moet boren, dan gaat die machine geen tien jaar mee. Het is zelfs heel goed mogelijk dat hij er binnen een half jaar al mee ophoudt. Dan heb je geen goed gereedschap. In dat geval kan je beter op zoek gaan naar een professionele klopboormachine, van een betrouwbaar merk. Deze zal duurder zijn, maar zal zeker langer meegaan. Dus wat we goed gereedschap vinden, is afhankelijk van wat we ermee doen én hoe intensief we het gebruiken.

Verschil

Ruwweg genomen kunnen we stellen dat er twee soorten gereedschap worden gemaakt. Gereedschap voor hobbyklussers en gereedschap voor professionals. Daar tussenin zit eigenlijk niks. Dan gaat het om zowel elektrisch gereedschap, als om handgereedschap. Natuurlijk zijn er mensen die op zaterdag mokkend hun gereedschap uit de schuur halen, omdat er geklust moet worden. Maar ook deze mensen noemen we hobbyklussers en ook zij hebben goed gereedschap nodig. Als we kijken naar professioneel gereedschap, dan gaat het om gereedschap dat voornamelijk beroepsmatig wordt gebruikt. Vooral in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als timmerman, installateur of tegelzetter. Er zijn heel wat merken die professioneel gereedschap maken. Onderling verschillen ze hier en daar, met name als het gaat om de prijs. Het ene merk is duurder dan het andere merk. Dit kan te maken hebben met kwaliteitsverschil, maar ook met wat ze leveren. Makita en DeWalt hebben bijvoorbeeld een vergelijkbare cirkelzaagmachine. Die van Makita is echter een stuk duurder. Dat kan komen doordat Makita er bijvoorbeeld twee zaagbladen bij levert en DeWalt levert deze er niet bij.

In de bouw

Alle vakmannen in de bouw werken met professioneel gereedschap. Dit gereedschap is gemaakt voor zwaar en intensief gebruik. Bijna al het werk wat zij doen gebeurt met behulp van gereedschap. Een bouwvakker moet er daarom altijd vanuit kunnen gaan, dat zijn gereedschap hem niet in de steek laat. Veel vaklieden zijn merkvast als het gaat om hun gereedschap. Als een boorhamer van Bosch altijd trouw zijn werk heeft gedaan, dan vervangen ze deze het liefst voor weer een exemplaar van Bosch. Veel fabrikanten geven ook trainingen of workshops. Gebruikers leren dan om het beste en om het veiligste te werken met hun gereedschap. Ook kunnen ze dan eventueel nieuwe producten testen.

Thuis professioneel

Waar je een professional niet snel zult zien met een klopboormachine van een paar tientjes, zie je wel veel hobbyklussers met professioneel gereedschap. En waarom ook niet? Het prijsverschil met hobbygereedschap hoeft niet altijd heel groot te zijn en je haalt wel kwaliteit in huis. Kijk eens op gereedschapcentrum.nl. Hier kan iedereen terecht voor elke klus.