Wanneer je woning aan een opknapbeurt toe is of als je graag meer ruimte wilt, dan kun je gaan verbouwen. En dat doen we als Nederlanders steeds meer, blijkt uit onderzoek. Niet alleen mensen met een koopwoning lenen geld voor deze aanpassingen; ook huurders lenen vaker geld om in hun huurwoning te investeren.

Leenbedrag omhoog
In de eerste drie kwartalen van 2017 leenden we in Nederland gemiddeld ruim 15.000 euro om een verbouwing uit te kunnen voeren, volgens onderzoek van Geldshop.nl. Deze intermediair in consumptief krediet deed onderzoek naar het gemiddelde leenbedrag dat we aanvragen om ons huis onder handen te nemen. Dat bedrag lag in de eerste negen maanden van vorig jaar ruim 14 procent hoger dan in 2016. 

Vaker lenen dankzij robuuste economie
Dat het aantal aanvragen voor een lening en ook de hoogte van het bedrag dat we willen lenen toeneemt, is niet zo gek. Het gaat immers goed met de Nederlandse economie. En ook de woningmarkt ligt er sterk bij. Omdat we meer risico durven lopen, vragen we ook vaker een lening aan; of het doel nu een verbouwing is, of dat we iets anders willen financieren. Het aantal leningsaanvragen steeg afgelopen jaar dan ook met ruim 50 procent ten opzichte van 2016.

Mannen lenen vaker en meer
Uit het onderzoek van Geldshop blijkt verder dat het vooral mensen tussen de 51 en 64 jaar zijn die geld lenen voor een verbouwing. Het bedrag ligt daarbij op zo’n 27.000 euro. Jong volwassenen zijn volgens het onderzoek meer bescheiden, en vragen gemiddeld ‘slechts’ zo’n 12.000 euro. Verder lenen mannen vaker dan vrouwen geld voor een verbouwing en vragen zij ook een hoger leenbedrag. 

Ook huurders lenen vaker voor een verbouwing
Geld lenen voor een verbouwing beperkt zich niet alleen tot mensen met een koopwoning. Ook onder huurders steeg het aantal aanvragen voor een verbouwingslening in de eerste negen maanden van 2017. Met zo’n 6.000 euro lag het gemiddelde leenbedrag dat werd gevraagd wel lager dan het bedrag dat woningeigenaren vragen. Hoewel huurders hun woning niet zelf bezitten, is het waarschijnlijk de schaarste op de woningmarkt die ervoor zorgt dat huurders besluiten om aanpassingen te doen aan hun huurwoning. 

Waar op letten bij geld lenen
Ben jij ook van plan om geld te gaan lenen voor een verbouwing? Of je nu een woningeigenaar bent of een woning huurt, er zijn een aantal zaken om op te letten wanneer je gaat verbouwen en hiervoor een lening wilt afsluiten. Allereerst: maak een plan en weet hoeveel je precies uit wilt geven. Met een vast budget ben je minder snel geneigd meer geld uit te geven. Besteed je de verbouwing uit aan een aannemer, maak dan concrete afspraken en houd je vast aan het budget dat je voor ogen hebt. Laat je geen onnodige uitgaven aanpraten. Kies je ervoor om de verbouwing te financieren via (een uitbreiding van) de hypotheek, laat je dan goed adviseren door een onafhankelijk adviseur. Een uitbreiding van een hypotheek brengt hogere kosten met zich mee, en die wegen niet altijd op tegen het bedrag dat je wilt lenen. Er zijn speciale verbouwingsleningen en die hebben vaak belastingvoordelen, want je mag de financieringskosten en de rente tot zes maanden na het afsluiten ervan volledig aftrekken bij de Belastingdienst.