Energie besparen, wie wil dat nu niet? Je houdt iedere maand meer geld over voor andere dingen en door minder energie te verbruiken help je het milieu ook nog een handje. Je energierekening omlaag brengen, hoe doe je dat eigenlijk? Hier volgen een aantal nuttige tips. 

Energie vergelijken

Voordat je gaat proberen om je verbruik te verminderen en daarmee te besparen op je energiekosten kun je ook eens kijken naar het contract dat je hebt afgesloten. Grote kans dat je in een variabel contract zit met hoge tarieven. Energie vergelijken en overstappen is de makkelijkste manier om snel geld te besparen. Overstappen merk je direct in je portemonnee.=

Wees zuinig met energieverspillende apparaten

Een volgende stap is om je energieverbruik omlaag te brengen. Dit zijn variabele kosten, die je zelf in de hand hebt. Je doet er goed aan om eens op een rijtje te zetten waaraan je het meeste energie verbruikt. Kijk om te beginnen eens of de apparaten in huis het meest zuinige A+++ energielabel hebben. Analyseer vervolgens hoe je deze apparaten gebruikt. Zet je bijvoorbeeld na iedere maaltijd de vaatwasmachine aan of wacht je tot deze vol is zodat je deze minder vaak hoeft te laten draaien? De meest zuinige vaatwassers kosten je ongeveer 20 cent per wasbeurt. Dat is toch al gauw ruim 70 euro per jaar wanneer je iedere dag afwast. 

Vraag je af wat je echt nodig hebt

Je kunt de afwas natuurlijk ook gewoon met de hand doen. Dan weet je zeker dat je energie bespaart. Het kan sowieso geen kwaad om jezelf bij de aanschaf van verschillende apparaten voor gebruik in huis eerst eens af te vragen of je ze werkelijk nodig hebt. Zo is het ongetwijfeld aangenaam wanneer je door middel van een airco de warmte uit je woning kunt verdrijven. Maar een airco zorgt wel voor veel hogere energiekosten dan wanneer je een ventilator gebruikt. Een goed stel gordijnen tegen het zonlicht en ’s avonds de ramen openzetten wil ook nog wel eens helpen. 

Isolatie van je woning levert geld op

Wil je energie besparen dan draagt een goede isolatie van de woning daar in belangrijke mate toe bij. Zo verbruikt een slecht geïsoleerde eengezinswoning gemiddeld ruim twee keer zoveel m3 gas als eenzelfde woning die wel goed geïsoleerd is. In een slecht geïsoleerde woning ben je dus een dief van je eigen portemonnee. Je woning laten isoleren, is een investering die je uiteindelijk dubbel en dwars terugverdient. Isolatie zorgt bovendien voor een betere klimaatregeling in huis. Je bent veel beter beschermd tegen zowel warme als koude lucht van buiten. In de koude maanden hou je de warmte bovendien beter binnen bijvoorbeeld door middel van plafondisolatie. Datzelfde effect wordt ook bereikt dankzij dakisolatie. Ook vloerisolatie en buitenmuur- of spouwmuurisolatie dragen bij tot een lagere energierekening.