Met een slijptol kun je slijpen, polijsten, messen scherpen, sloten doorslijpen en nog veel meer. Met hun snel roterende schijven zijn deze slijpmachines veelzijdige elektrische gereedschappen die een verscheidenheid aan moeilijke materialen kunnen snijden, slijpen, polijsten, scherpen en reinigen, waaronder ijzer, koper, messing, baksteen, tegels, steen of mortel. Een slijptol is dan ook een niet te missen apparaat in de schuur van elke doe het zelver!

Sommige slijptollen laten de schijven draaien met slechts 2.800 omwentelingen per minuut (rpm), maar sommige hebben variabele snelheden die op een hogere snelheid kunnen draaien. Je kunt de snelheid en schijf op de slijptol wijzigen om metaal te slijpen of te polijsten, dus het is belangrijk om voor elk project de juiste slijpschijf te selecteren.

Slijptollen kunnen worden gevoed door een accu of rechtstreeks worden aangesloten op een netsnoer om de motor constant van elektriciteit te voorzien. De snoerloze slijpmachine is een uitstekende keuze voor kleine projecten of specifieke snij- en slijptaken. Als je de slijptol voor langere tijd gaat gebruiken, is het misschien beter om te investeren in een variant met snoer. Welk type je ook kiest, je moet altijd geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals een masker, veiligheidsbril, handschoenen en oordoppen.

Slijpen en polijsten van metaal

Slijptollen worden voornamelijk gebruikt om metaal te slijpen. Het doet dit door slijpschijven te gebruiken die zijn gemaakt van aluminium, hardmetaal en schijven met diamanten punt. Bevestig een slijpschijf en zet de slijptol aan om de schijf snel te laten draaien. Schuurschijven kunnen worden gebruikt om stukken van metaal af te vlakken, glad te maken of volledig te verwijderen. 

Door een gladstrijk- of polijstschijf op een lager toerental te gebruiken, kan het metaal en de kleur worden verbeterd. Een gladde afwerking wordt bereikt door een dunne laag van het metaal te verwijderen. Polijstschijven zijn gemaakt van zachte materialen, zoals katoen en ze voegen eigenlijk een laag polijstmiddel toe aan gladde metalen oppervlakken om een ​​spiegel achtige afwerking te produceren. Een glad- of polijstschijf kan het oppervlak beschadigen als de snelheid niet kan worden aangepast. Onthoud dat zowel gladmaken als polijsten meer tijd en geduld vergen dan slijpen.

Door metaal snijden

Naast het glad maken, polijsten en wegslijpen van metaal, kan de snel roterende schijf van een slijptol ook worden gebruikt om door metaal te snijden. Loodgieters gebruiken dit gereedschap vaak bij het werken met gegalvaniseerde ijzeren of loden leidingen. Lassers snijden vaak stukken metaal om projecten op te ruimen of stukken voor te bereiden voor gebruik. Schijven die worden gebruikt voor het doorslijpen zijn dunner dan slijpschijven en zijn er in verschillende diktes. Door het dunne formaat kan de ronddraaiende schijf makkelijker door metaal snijden dan wanneer je een dikkere slijpschijf zou gebruiken. Doorslijpschijven zijn ook gevoeliger voor buigen en breken vanwege hun dunne formaat. Laat bij het slijpen van metaal de slijptol het in een rustig tempo doorsnijden in plaats van te proberen het er in een snel tempo doorheen te forceren.

Metaal reinigen

Slijptollen kunnen worden gebruikt om verf, roest en lak van metalen oppervlakken te verwijderen. Verwijder deze lagen met een plastic stripschijf of een metalen reinigingswiel zonder het onderliggende metaal te beschadigen. Voor het verwijderen van verf, lak en soortgelijke coatings die niet aan het metaal zijn versmolten, zijn plastic stripschijven een uitstekende optie. Om deze coatings van het metaal te verwijderen, zijn deze schijven gemaakt van nylon en siliciumcarbide. Gebruik een metalen reinigingsschijf als je roest moet verwijderen. Deze zijn gemaakt door een reeks metalen draden in elkaar te draaien om een ​​effectief hulpmiddel voor het verwijderen van roest te maken. Deze schijf schraapt roest weg van metalen oppervlakken wanneer het snel ronddraait.