Dakrandbeveiliging zorgt ervoor dat, wanneer er op hoogte wordt gewerkt, men niet naar beneden kan vallen. Er zijn hier collectieve veiligheidsmaatregelen voor te nemen, maar ook individuele, welke de juiste is, hangt af van het type werk, werkplek, etc. Zoals beschreven in de arbeidshygiënische strategie uit de Arbeidsomstandighedenwet, zijn collectieve beschermingsmaatregelen de eerste keuze als er regelmatig op hoogte wordt gewerkt. Bij collectieve beschermingsmaatregelen verstaat men maatregelen die iedereen die de werkplek op hoogte bereikt beveiligd wordt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een hekwerk. Wil je hier goed over geïnformeerd worden, informeer dan altijd bij een specialist zoals Eyecatcher… of lees verder in dit artikel.

Permanente dakrandbeveiliging

Permanent hekwerk wordt geschaard onder collectieve dakrandbeveiliging. Deze vast verankerde hekken worden aan een dakconstructie vastgemaakt, waardoor het permanente bescherming biedt. Uiteraard kun je bij de meeste leveranciers kiezen uit verschillende afwerkingen, zoals aluminium of staal, maar ook onbehandeld, geanodiseerd, gegalvaniseerd, gepolijst of gepoedercoat. Op die manier kun je deze vorm van collectieve dakrandbeveiliging volledig afstemmen op je wensen en in de stijl van het gebouw laten maken.

Tijdelijke dakrandbeveiliging

Je kunt ook kiezen voor een tijdelijke oplossing als collectieve dakrandbeveiliging, zoals zogenaamde vrij opgelegde hekwerken. Ook deze bieden als bescherming als valbeveiliging en worden geplaatst op het oppervlak. Door blokken met gewicht op de liggers van het hekwerk te plaatsen, wordt de stabiliteit gewaarborgd. Het voordeel is dat er niet geboord hoeft te worden in het dak. Ook kan het eenvoudig verplaatst of verwijderd worden. Dit type beveiliging is handig als er op verschillende plekken op het dak gewerkt moet worden waarbij de veiligheidsmaatregelen mee moeten verschuiven.

Een dakreling kan de ideale oplossing zijn bij tijdelijke werkzaamheden

Een dakreling is een voorbeeld van zo’n tijdelijke dakrandbeveiliging en is de ideale tijdelijke oplossing bij werkzaamheden op daken met een hellingshoek tot 10°. Het systeem is eenvoudig, zonder gereedschap en zonder hulp van een tweede persoon te monteren. Deze vrij opgelegde dakrandbeveiliging is meestal uit aluminium profielen vervaardigd en daarmee licht van gewicht. Bij werkzaamheden aan de dakrand kan plaatselijk een zogenaamde dakreling-staander worden ingeklapt, zodat ook hier onbelemmerd én veilig kan worden gewerkt.

Een goede uitvoering is alles

Uiteraard staat of valt goede dakrandbeveiliging, zowel permanente als tijdelijke, bij een goede uitvoering ervan. Men moet beseffen dat dit deel van het werk net zo belangrijk is als het werk zelf. Dakrandbeveiliging moet dan ook nooit afgeraffeld worden en dient altijd geïnspecteerd te worden door een tweede persoon.