Waarom een spanplafond?

Spanplafonds winnen steeds meer aan populariteit bij de woninginrichting. Er zijn aanzienlijk veel voordelen met deze plafonds vergeleken met andere plafondafwerkingen. Wat gelijk opvalt is het naadloze en strakke oppervlak. Daarnaast is er het voordeel van een snelle montage, een uitstekende isolerende werking, de sterkte en het lichtgewicht van het doekmateriaal.

Spanplafonds zijn in principe geweven doeken met daarop een aangebrachte coatinglaag. Het doek wordt opgespannen in stripprofielen die zijn aangebracht tegen de muur of tegen het plafond. Door de spanning op dit doek ontstaat dit naadloze en strak uitziend plafond oppervlak.

Verlichting en spanplafonds

Het is belangrijk om voor de plaatsing van de plafonds ook alvast te denken aan de soort verlichting die u wenst in die ruimte. De soort verlichting in een plafond zal de uitstraling en tevens de sfeer bepalen in een woonruimte. Verlichting legt accenten en zal bepaalde objecten benadrukken. Een sfeervol verlichtte woonruimte geeft gezelligheid, warmte en vrolijkheid weer.

Het grote voordeel van Plameco spanplafonds is dat de elektra dozen na montage niet meer zichtbaar zijn. Dat is ook zo voor alle elektrische bedrading, dat wordt allemaal netjes uit het zicht weggewerkt. Houdt u er wel rekening mee dat de verlichtingsgaten, die aangebracht worden in het plafond, permanent zijn. Dit moet dus met uiterste precisie worden uitgevoerd.

Wat is de gewenste sfeer die u wilt creëren?

U heeft dus volledige vrijheid in de keuze van verlichting en welke sfeer en uitstraling dit brengt in de woonruimte. Daarnaast heeft u ook nog de keuze om de verlichting op of achter het spanplafond te monteren. Verlichting wat achter spanplafonds wordt gemonteerd kan hele leuke effecten geven.

Het assortiment aan verlichting is heel groot, u kunt kiezen voor moderne halogeen verlichting, inbouw- of opbouwspots, hanglampen of LED verlichting. Wilt u een schilderij of kunstwerk belichten? Dan zijn verstelbare inbouwspotjes daar erg passend voor.

Welk type verlichting?

De meest toegepaste soorten van verlichting bij spanplafonds zijn: inbouw- of opbouwspotjes, TL armaturen, LED verlichting of een sterrenhemel. Er is ook de mogelijkheid om de verlichting in spanplafonds te bedienen door middel van afstandsbediening. LED verlichting is een uitstekende keuze voor de verlichting van een ruimte. LED verlichting heeft namelijk een zeer hoge lichtopbrengst en het elektriciteitsverbruik is ook aanzienlijk lager dan halogeen lampen. Daarnaast worden de LED lampen niet zo warm als andere soorten verlichting.

Vaak wordt gekozen voor inbouwspots. In dat geval kunnen meerdere groepen gemaakt worden die een centrale aansluiting hebben. Zo heeft u de mogelijkheid om bijvoorbeeld vier afzonderlijke groepen te creëren en die apart van elkaar te bedienen.

Wellicht wilt u helemaal geen nieuwe verlichting in de ruimte waar net een plafond is geplaatst, maar zou u graag de oude verlichting weer terug willen plaatsen. Dat is altijd mogelijk. Deze montage kan zodanig worden gedaan zonder enige beschadiging aan uw spanplafond. Uw vertrouwde verlichting zoals hanglampen en kroonluchters kunnen simpel terug worden gehangen op dezelfde locatie.

De verlichting bekijken per ruimte

Het maken van een verlichtingsplan in overleg met de leverancier van uw plafond is een slimme stap in de voorbereiding. Ook voor de monteur van het plafond is het handig als hij van te voren weet met welke verlichting hij te maken krijgt. Zo weet hij ook wat de verlagingshoogte wordt. De afmetingen van uw verlichting bepalen uiteindelijk de afstand tussen een spanplafond en het reeds bestaande plafond.

Stel ook deze vraag per woonruimte waar het plafond komt: welke objecten wil ik nadrukkelijk gaan verlichten in de ruimte?

Een aantal voorbeelden van woonruimtes met specifieke verlichting:

  1. Ruimtes waar gewerkt wordt
  2. Ruimtes waar gezelligheid en sfeer nodig is
  3. Ruimtelijk vergrotende of verkleinende verlichting