Je wil je huis en je eigendommen goed beveiligd hebben. Als je het dus inbrekers zo moeilijk mogelijk wil maken, zorg je ervoor dat het niet erg aantrekkelijk wordt om bij jou in te breken. Van de andere kant wil je ook weer niet heel veel geld uitgeven aan dure sloten, voor deuren waarachter eigenlijk geen kostbaarheden of spullen van enige waarde te vinden zijn. Je zorgt dus voor stevige beveiliging van je voor- en achterdeur, maar kiest voor een iets eenvoudiger slot van het schuurtje, tenzij daar dure fietsen staan uiteraard. Maar welk slot is nu precies het beste voor welke deur?

Klavierslot

Om met dat laatste te beginnen: voor een schuurtje of tuinhuisje voldoet een klavierslot. Dit is één van de eenvoudigere en dus ook goedkopere sloten. Een dief zal er niet heel veel werk aan hebben om ’t open te krijgen, maar als hij al vermoedt of ziet dat er weinig te halen valt, zal hij zich de moeite waarschijnlijk besparen. Als er niets van waarde staat, is het dus niet echt nodig om een duurder slot op deze deur te zetten.

Cilinderslot

Een goed alternatief voor een slot met meerpuntssluiting (dat we nog bespreken) is een cilinder insteekslot. Hierbij adviseren we wel om te kiezen voor een slot met anti-kerntrekcilinder of een gewone cilinder met anti-kerntrekbeslag. Beide klinken wellicht wat ingewikkeld, maar wat ze doen kunnen we je eenvoudig uitleggen. Ze voorkomen namelijk dat een inbreker middels een veel gebruikte inbraakmethode de cilinder uit jouw slot trekken, en dan alsnog binnen kunnen. Een cilinder insteekslot voldoet dus prima, zeker als je het combineert met andere soorten beveiliging. De inbreker heeft al snel in de gaten dat dit geen makkie wordt.

Meerpuntssluiting

Meerpuntssluitingen zijn in veel nieuwe huizen eigenlijk al langere tijd de standaard opvolger van de cilindersloten die je vroeger veel zag. Deze werden dan vaak gecombineerd met een paar andere sloten. Een slot met meerpuntssluiting, de naam zegt het al, vergrendelt jouw deur op minimaal drie en maximaal vijf punten. We hoeven je vast niet uit te leggen dat dat voor een uitstekende bescherming van jouw eigendommen zorgt. Een dief heeft er een flink karwei aan om een dergelijk slot open te krijgen, wat de kans vergroot dat hij betrapt wordt. Uiteraard hangt er een prijskaartje aan deze zeer goede beveiliging.