Je hoort steeds meer over domotica ofwel huisautomatisering. Het kan wonen eenvoudiger maken met technologie, toch klinkt het best ingewikkeld. Is domotica echt zo veelzijdig en gaat het ons leven veranderen, of valt het allemaal wel mee? En hoeveel gaat huisautomatisering ons eigenlijk kosten? Op deze pagina geven we het antwoord op de meest gestelde vragen over domotica.

Wat is domotica?

Het woord “domotica” komt uit het Latijn, “domus” betekent “huis”. Net als bij informatica en robotica is domotica de “toegepaste wetenschap” op het gebied van huizen. In praktijk betekent dat het gebruik van elektronische apparatuur en thuisnetwerken om bepaalde processen in en rond de woning te regelen. Hardware en software wordt gebruikt om taken uit te voeren in huis, daarbij zijn er ook diensten van buitenaf die via internet wordt gebruikt om dit alles mogelijk te maken.

Nu weten we wat de definitie van domotica is, maar helemaal duidelijk is het eigenlijk nog niet. Wanneer we naar de mogelijkheden van domotica gaan kijken wordt het vanzelf een stuk duidelijker waarom huisautomatisering voor eigenlijk iedereen heel nuttig is.

Is domotica voor senioren?

Hoewel domotica oplossingen voor iedereen beschikbaar zijn, werden ze de afgelopen jaren vooral gebruikt binnen de industrie en bij zorgverlening. Door domotica oplossingen toe te passen in seniorenwoningen kunnen ouderen langer zelfstandig leven, van een alarmsysteem in huis om de dokter snel te bereiken tot aan het automatiseren van de gordijnen. Denk naast lichamelijke beperkingen ook aan bijvoorbeeld het geheugen, een slimme thermostaat of een stopcontact met automatische bediening kan een leven veel aangenamer en veiliger maken. Toch is huisautomatisering geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan meer comfort en luxe in huis, dan noemen we het vaak de Smart Home.

Is internet nodig voor domotica?

Voor de meeste Smart Home toepassingen is een Wifi verbinding vereist. Vrijwel alle domotica toepassingen werken op basis van een draadloze Wifi verbinding zoals een Somfy TaHoma kastje. Dit zijn draadloze routers die de diverse apparaten in huis met elkaar in verbinding brengen. Voor een aantal toepassingen is internet niet vereist, een intranet verbinding in huis zou al volstaan. Toch maakt het gebruik van internet veel meer toepassingen mogelijk zoals het gebruik van de cloud voor data opslag, of besturing met een mobiele app wanneer je niet thuis bent. Dus hoewel internet niet per definitie vereist is, zal het doorgaans wel deel uitmaken van een domotica woning.

Wat kost domotica?

Omdat je bij domotica verschillende diensten naar eigen voorkeur aan elkaar kunt koppelen zal de prijs per woning verschillen. Toch is een goede start van belang, en dat is de centrale router. Dit is een kastje die met internet wordt verbonden, en die vervolgens weer dient als communicatiepunt voor de andere diensten en producten. De Somfy TaHoma is een dergelijk product dat €349,- kost voor het basisstation met bijbehorende app. Naast de prijs moet je ook goed kijken of de producten met elkaar te koppelen zijn, sommige merken werken alleen op basis van hun eigen producten. De TaHoma werkt samen met producten als Philips Hue, Amazon Alexa, Sonos en Honeywell. Je kunt dan bijvoorbeeld een slimme luidspreker combineren met slimme verlichting en een slimme thermostaat. De Sonos Play 1 luidspreker kost dan ongeveer €179,-, een starterset van Philips Hue kost circa €89,- en een Honeywell slimme thermostaat koop je al vanaf zo’n €149,-.

In principe kun je het zo duur en uitgebreid maken als je zelf wilt, maar je kunt ook heel betaalbaar van start gaan en stap voor stap jouw huis “slimmer” maken. Elk apparaat heeft weer een eigen app, met een centraal systeem zoals de TaHoma kun je veel functies onderbrengen in dezelfde app van Somfy. Omdat alles draadloos werkt kun je in elke woning nieuwe domotica diensten toevoegen zonder te boren of leidingen te installeren.

Domotica tips

Hier zijn nog enkele praktische domotica tips om jouw woning slimmer te maken:

  • Let op of de producten die je aanschaft ook samenwerken met producten van andere merken.
  • Hoewel een smartphone of tablet niet vereist is voor alle domotica toepassingen, is dit wel erg praktisch om de diverse functies centraal aan te sturen.
  • Met opties als een IP bewakingscamera kun je ook op afstand via internet jouw woning in de gaten houden.
  • If This Then That is een algemeen inzetbaar protocol om verschillende Smart Home functies aan elkaar te koppelen. Denk aan “als de zon ondergaat, sluit dan de elektrische gordijnen en zet de lampen aan”.
  • Een Smart Home hoeft niet duur te zijn, je kunt jouw woning stap voor stap slimmer maken. Let er wel op dat je start vanuit een goede basis die uitbreidbaar is.

Informeer bij de specialist over alle domotica mogelijkheden.