Werken op hoogte brengt risico’s met zich. Niet alleen kun je zelf naar beneden vallen, maar je kunt ook gereedschap of andere voorwerpen laten vallen, die van een paar meter hoogte dodelijk kunnen zijn. Niet voor niets dat je je wettelijk aan bepaalde voorschriften moet houden voor werken boven de 2,5 meter. Hieronder enkele tips waar je op moet letten bij zulke werkzaamheden.

Veilige werkplek

Werkgevers zijn in Nederland verplicht om een veilige werkplek te creëren voor hun werknemers. Zo zegt de wet ‘Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer aangebracht of is het gevaar tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen.’ Als dit op de werkplek niet mogelijk, dan is het verplicht te zorgen voor extra beveiliging, zoals veiligheidsnetten. Daarnaast moet een werkplek waar op hoogte wordt gewerkt, altijd aangegeven worden met waarschuwingsborden, zodat je bijvoorbeeld weet dat het verplicht is om een veiligheidshelm te dragen.

Gedrag van mensen

Er kunnen natuurlijk tal van voorschriften en regels worden opgesteld om de veiligheid op zo’n werkplek te proberen te waarborgen, maar het allerbelangrijkste is het gedrag van de mensen die op die plek werken. Door op de juiste manier te werk te gaan, kunnen namelijk de meeste ongelukken op hoogte worden voorkomen. Laten we je daarom wat tips geven, waardoor je zelf voor veiligheid kunt zorgen tijdens dit soort werk.

Check het dak voor je je er op begeeft

Daken zijn natuurlijk onderhevig aan de elementen en als er bijvoorbeeld een lekkage is, dan kan het hout verrot, en daardoor zwak zijn. Check dan ook altijd, indien mogelijk, het dak aan de binnenkant voor je je erop gaat begeven. Als je ziet dat de constructie niet stevig meer is, zorg dan dat dit gemaakt wordt, voor je het dak op gaat. Kun je aan de binnenkant niet goed zien hoe de status van het dak is, zorg dan dat je elke keer dat je je gewicht op het dak verplaatst, je checkt of de ondergrond stevig genoeg is en ga bij twijfel niet verder.

Laat je niet afleiden

Zorg dat je niet wordt afgeleid als je op hoogte aan het werk bent. Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon op zak en deze kan ons snel afleiden van wat we aan het doen zijn. Op grotere hoogte kan dit echter levensgevaarlijk zijn, dus ga niet op je telefoon kijken, of neem die niet op als je aan het werk bent. Doe je dit wel, dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Krijg je een belangrijk telefoontje, verlaat dan de werkplek en bel de persoon vanaf de grond terug.

Ga niet achteruit lopen

Loop tijdens het werken op hoogte nooit achteruit! Mensen denken nogal snel dat dit geen probleem hoeft te zijn, maar veel ongelukken gebeuren omdat men achteruit loopt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een dakraam over het hoofd zien, of erachter komen dat de afstand naar de dakrand toch kleiner was dan gedacht.

Klim nergens overheen

Klim tijdens het werken op hoogte nergens overheen. Als je al een hele dag op het dak aan het werk bent geweest, kun je wat makkelijker over zaken gaan denken en bijvoorbeeld over een stapel werkmateriaal, een dakraam, een borstwering of wat dan ook heen klimmen. Dit is het risico echter niet waard, want ergens overheen klimmen op hoogte is levensgevaarlijk. Doe dit dan ook niet, maar kies voor de veilige weg, en ga eromheen.

Neem de tijd bij werken op hoogte

De laatste tip die we je willen geven is om de tijd te nemen als je ergens op klimt, zoals een steiger of een ladder. Check altijd of het klim obstakel stevig staat en zorg dat je je voeten goed neerzet bij het beklimmen. Neem je tijd en zorg voor een goede grip.