Lekkages vormen voor veel mensen een grote ergernis. Als gevolg van een lekkage kan er bijvoorbeeld schimmel- en zwamvorming op uw muren ontstaan. Ook kunnen houten constructies gaan rotten, door het vocht wat in het hout trekt. Het blijkt vaak erg lastig te zijn om de bron van een lekkage in huis zelf te achterhalen. Dit geldt in het bijzonder voor lekkages tussen muren, onder uw vloer enzovoorts. Gelukkig zijn er gespecialiseerde partijen, die u kunnen helpen bij het opsporen van een lekkage.

Voor het schrijven van dit artikel spraken wij met zo’n bedrijf. Deze lekdetectiespecialisten vertelden ons meer over de technieken die zij gebruiken bij het opsporen van een lekkage. Des te sneller u de bron van een lekkage op laat sporen, des te kleiner is de kans op een blijvende waterschade aan uw woning. Houd er rekening mee dat het een lange tijd kan duren voor deze waterschade hersteld kan worden. Dit komt doordat het vocht eerst volledig uit uw woning zal moeten trekken.

Bron van een lekkage opsporen

De bron van een lekkage in huis opsporen kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een thermografische camera. Een thermografische camera maakt het mogelijk om de temperatuurverschillen tussen water binnen en buiten leidingen in beeld te brengen. Een thermografische camera wordt ook vaak gebruikt voor het opsporen van een warmtelek in huis. Door een warmtelek aan te pakken, zal uw energieverbruik op jaarbasis afnemen.

Een alternatief voor het gebruik van een thermografische camera, is het gebruik van ultrasone trillingen. Op basis van de tijd tussen het verzenden van deze trillingen en het ontvangen van de weerkaatsing hiervan, kan bepaald worden waar de bron van de lekkage zich bevindt.

Uitgebreide rapportage en lekkage verhelpen

Nadat men een lekdetectie in uw woning heeft uitgevoerd, ontvangt u een uitgebreid rapport met de bevindingen van de lekdetectiespecialisten. Dit rapport maakt het niet alleen makkelijker om de schade vergoed te krijgen via uw verzekeraar. Ook kunt u nu een loodgieter inschakelen om de lekkage te verhelpen. Een loodgieter hoeft niet langer onnodig veel hak- en breekwerk uit te voeren om de lekkage voor u op te lossen. De bron van de lekkage staat immers heel nauwkeurig in het rapport beschreven. Zo kan de lekkage direct verholpen worden en zal een verdere waterschade voorkomen worden.   

Tip: sluit leidingen af als u met een zeer ernstige lekkage in huis te maken heeft! Zo voorkomt u dat er meer vocht uit de leidingen ontsnapt.