Kunstgras kopen? We feliciteren je nu alvast!

Ben je van plan om kunstgras in de tuin aan te leggen? Dan mogen we je alvast feliciteren, want kunstgras heeft veel voordelen. Denk aan de lange levensduur van dit soort grasmatten, maar ook aan het onderhoudsgemak (maaien, knippen en mesten zijn niet meer nodig) en aan het feit dat tuin voor de tuin kunstgras niet verkleurt. Het gras van de buren is voortaan niet groener dan je eigen gras. Een voordeel van kunstgras is tevens dat kunstgrasmatten relatief eenvoudig zelf te leggen zijn. Hoe je dat slim aanpakt lees je hieronder. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet die je in het oog moet houden wanneer je een kunstgrasmat wilt gaan leggen. Belangrijke adviezen dus die je niet over het hoofd mag zien.

Zorg voor de juiste onderbouw

Kunstgras leggen is niet zo moeilijk, als tenminste de bodem onder het gras maar in orde is. Deze wordt ook wel onderbouw genoemd. Het is van cruciaal belang dat de onderbouw van goede kwaliteit is. Let hierbij op drie zaken. Ten eerste moet het grondoppervlakte waar het kunstgras op komt te liggen gelijkmatig en vlak zijn. Een tweede vereiste is dat de grondlaag waterdoorlatend is. En ten slotte moet de onderbouw genoeg draagkracht en stabiliteit hebben, zodat het kunstgras niet verzakken kan. Geschikte ondergronden om te gebruiken zijn betonlagen, vlakke stenen, lava, gebroken puin, zandgrond dat met trascement (één op vier-verhouding) verdicht is of Granulight.

Zorg voor een goede verdichting aan de buitenkanten!

De buitenkanten van de onderbouw dienen extra verdicht te worden om de kunstgrasmat voldoende draagkracht en stabiliteit te verlenen. Gebeurt dit niet, dan is er kans op inklinkende grond door regen. Hierdoor kan de kunstgrasmat gaan verzakken. Een stelregel die je kunt aanhouden is om de verdichting twee centimeter onder de bestrating aan te leggen.

Gebruik een beschermende laag

Bij het leggen van kunstgras is het ook aan te raden om een aanvullende beschermende laag tussen de onderbouw en de kunstgrasmat aan te leggen. Geotextiel is hier de oplossing. Geotextiel zorgt ervoor dat de grasmat minder snel beschadigd raakt. Het kunstgras gaat hierdoor aanzienlijk langer mee.

Tips om het kunstgras te snijden en te leggen

Het kunstgras snijden is een ‘kunst’ op zich. Door aan de onderzijde te snijden, beschadig je de kunststof grasstengels niet. Zorg dat de grasmat minstens twee millimeter van de rand afligt, zodat de mat bij warme temperaturen ruimte heeft om uit te zetten. Gebruik voor het snijden een scherp stanleymes. Houd er ten slotte bij het verlijmen rekening mee dat de randen niet verlijmd worden. Zo voorkom je plooivorming aan de randen!