Omdat ze op steeds meer (particuliere) daken liggen, raken ook steeds meer mensen geïnteresseerd in zonnepanelen. Want als het niet interessant was, begonnen er niet zoveel mensen aan. Er is dan ook behoefte aan informatie, zodat particulieren eenvoudig verschillende soorten zonnepanelen vergelijken kunnen. Daarom hier informatie over hybride zonnepanelen.

Wat zijn hybride zonnepanelen?

Met zonnepanelen bedoelen we in de regel zogenaamde PV-panelen. Dit staat voor Photo Voltaïsch en houdt in dat dit panelen zijn die voorzien zijn van fotovoltaïsche cellen. Hiermee kan door middel van de zon stroom worden opgewekt. Maar je kunt ook kiezen voor PVT-panelen. PVT staat voor Photo Voltaisch Thermisch. Dit is een dubbel systeem. Met de panelen met fotovoltaïsche cellen wek je stroom op, maar er zitten ook zonnecollectoren in verwerkt voor thermische warmte. Hiermee is het mogelijk om, naast stroom, ook je warm water door de zon te verkrijgen. Het grote voordeel van dit systeem is dat het opwekken van stroom en sanitair water combineert, zonder dat dit extra dakoppervlak inneemt. Je hoeft hierdoor niet te kiezen of alleen zonnepanelen of zonnecollectoren. 

Hoe werken hybride zonnepanelen?

Het zonnepaneel zelf bestaat uit zonnecellen van silicium. Hierop zijn enkele varianten, maar de uiteindelijke werking is hetzelfde. Wanneer de warmte van de zon in contact met de zonnecellen komt, ontstaat er stroom. Alle cellen in het paneel zijn met elkaar verbonden en de stroom gaat hierdoor ‘lopen’, het zogenaamde gelijkstroom. Gelijkstroom loopt door naar de omvormer, die het als wisselstroom doorzet naar de meterkast voor gebruik. Bij hybride zonnepanelen loopt er achter de zonnepanelen een buizensysteem. Hierin bevindt zich de vloeistof glycol. Deze vloeistof kan zeer warm worden en loopt door naar een warmtewisselaar. Hiermee wordt water in een boiler opgewarmd en de glycol zal weer afkoelen en naar de zonnecollectoren lopen om opnieuw opgewarmd te worden. 

Voordelen hybride zonnepanelen

Een groot voordeel van hybride zonnepanelen is dat de buizen van de zonnecollectoren de zonnepanelen koel houden. Gekoelde zonnepanelen leveren een hoger rendement op dan zonnepanelen die warm zijn. Het rendement kan tot wel 40 procent hoger zijn dan bij standaard zonnepanelen. Ook het feit dat je het dakoppervlak efficiënt gebruikt, is een belangrijk voordeel. Met hybride zonnepanelen zie je ook de waarde van je woning aanzienlijk stijgen. Dit komt vooral door het verbeterde energielabel dat de woning dan krijgt.

Nadelen van hybride zonnepanelen

Mocht je hybride zonnepanelen overwegen, dan moet je ook de nadelen opwegen ten opzichte van de voordelen. Een nadeel is dat hybride zonnepanelen zo’n anderhalf tot tweemaal zo duur zijn als standaard zonnepanelen. Houd er dus rekening mee dat de terugverdientijd wat langer is. Je hebt ook een bijkomende warmtebron nodig, zoals een warmtepomp of een hr-ketel. Zonnepanelen zijn in de winter namelijk minder goed in staat om water op te warmen. Hoewel hybride zonnepanelen de toekomst kunnen zijn, is de techniek nog volop in ontwikkeling en moeten hybride zonnepanelen zich op de lange termijn nog bewijzen.