Het kan erg interessant zijn om de kruipruimte, ook wel kruipkelder genoemd, onder jouw woning te isoleren. Dit is namelijk een interessante en effectieve manier om te besparen op je stookkosten en je huis te verduurzamen. Een goede kruipruimte isolatie zorgt voor een besparing tot wel 25% op de jaarlijkse energierekening. Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, door middel van isolatie bescherm je de kruipruimte tegen vocht en schimmel. Eerder beschreven we al hoe je je huis goed kunt isoleren, hieronder gaan we in op de isolatie van de kruipruimte.

goede kruipruimte isolatie

Zorg ervoor dat vocht wordt geweerd en warmte wordt tegengehouden

In een ruimte als een kruipkelder spelen twee processen een belangrijke rol:
– vanuit de woning vloeit de warmte via de vloer naar de kruipruimte.
– vocht komt vanuit de kruipruimte, via de vloer, de woning in.

Vloeren kunnen nooit 100% luchtdicht zijn omdat er anders schimmels zouden ontstaan. Daarom wordt er altijd lucht uit de kruipruimte aangezogen. Deze lucht komt uit de onbedekte aardbodem en kan vocht, radongas en nare luchtjes met zich meebrengen. Het is het beste om bij de keuze voor de kruipruimte isolatie te kiezen voor een aanpak waarbij al het vocht  uit de kruipruimte wordt geblokkeerd en de warmte die uit de woning komt optimaal wordt tegengehouden.

Aan de goede kant isoleren

De onderkant van de vloer van de begane grond is het warmste gedeelte in de kruipruimte. Die onderkant straalt zijn warmte af naar de kruipruimte bodem en funderingsmuur. Een groot deel van deze warmte is dus afkomstig uit de vloer, waarbij een ander deel afkomstig is uit de bodem zelf. Dit is de warmte die de kruipruimte bodem zelf heeft opgenomen in de zomer. Het is dan ook erg belangrijk om de kruipruimte aan de goede kant te isoleren: tegen de vloer in plaats van op de bodem.

kruipruimte isoleren

Verschillende vormen van isolatie

Er zijn een aantal verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren: door middel van bodemisolatie en door het isoleren tegen de vloer. Daarnaast zijn PUR en glaswol nog opties om te overwegen als je dit isoleren zelf gaat doen. Allebei hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Het is dus een goed idee om even stil te staan bij de methode die het beste bij jouw wensen past. Ga je een specialist inschakelen of ben je handig genoeg en ga je het isoleren zelf doen? Wellicht is glaswol dan de meest geschikte opties voor jou. Maar als je van plan bent om een specialist in te schakelen, dan zullen zij meestal kiezen voor vloer- of bodemisolatie. In sommige gevallen is PUR isolatie de beste keuze.

Afkoeling is moeilijk op te lossen

De kruipruimte wordt afgekoeld door ventilatie met koude buitenlucht en door de straling naar de koude funderingsmuren, die eigenlijk voor koelelementen zorgt in de kruipruimte. Ventilatie is makkelijk te beperken of af te sluiten, afkoeling via funderingsmuren is veel moeilijker op te lossen. Je moet namelijk niet een funderingsmuur aan de binnenkant isoleren, omdat deze muur dan vanuit de kruipruimte geen warmte meer kan opnemen, terwijl de afkoeling vanaf de andere kant gewoon doorgaat. Hierdoor zullen de funderingsmuren kouder worden dan normaal waardoor er meer kou wordt doorgegeven aan de vloer, waardoor de randen hiervan kouder worden en er meer kans is op schimmel en huisstofmijt.

isolatie kruipruimte

Aan de binnen- of buitenkant isoleren

Een isolatielaag spuiten tegen de bovenkant van een funderingsmuur zoals men bij purschuim doet is dus eigenlijk ook een verkeerde manier om je huis te isoleren. Wil je warmteverlies door de funderingsmuur beperken, zorg dan dat je dit aan de buitenkant doet. Je kunt dit echter omzeilen door bijvoorbeeld Thermoskussens tegen de vloer aan te brengen. Deze kussens reduceren het stralingsverlies tot zo goed als nul, waardoor de warmte in de vloer blijft. Hiermee wordt ook de verdamping van vocht uit de kruipruimte bodem aangepakt. Men plaatst namelijk een zeil op de bodem, al dan niet met de mogelijkheid tot drijven, omdat er in sommige kruipruimtes weleens vocht komt te staan. Dit zeil stopt de verdamping van vocht en aangezien de bodemfolie geen warmteweerstand heeft, kan de bodem onder het huis in de zomer de warmte opnemen en in de winter deze afstaan, zoals het hoort.

kruipruimte isolatie

Samenvatting

De kruipruimte onder je woning wordt een veel fijnere plek door middel van het aanbrengen van isolatie. Vocht en kou zijn vaak een probleem, hierdoor voelt je vloer vaak ongemakkelijk koud aan. Dit is iets wat met isolatie zeer eenvoudig te verhelpen is. ook belangrijk: daarnaast merk je het aan de energierekening. Ook voorkom je toekomstige problemen die ontstaan doordat het vocht het leidingwerk aantast of hardnekkige schimmel veroorzaakt. Vooral oude huizen met houten vloeren ondervinden hier veel last van. Ook hout- en betonrot, zelfs leidingen die roesten zijn daarbij aan de orde van de dag. Daarnaast kun je wellicht een muffe lucht, overlast van slakken en een hoge luchtvochtigheid ervaren bij een slechte isolatie. Door de kruipruimte te isoleren, los je deze problemen voor eens en voor altijd op