We kennen het allemaal wel. Het interieur in ons huis is af, maar toch begint het opeens weer te kriebelen; het is tijd voor iets nieuws, voor een verandering! Het is gelukkig niet nodig om op zo’n moment direct verhuisbedrijven te gaan bellen. Er zijn simpeler manieren om veranderingen door te voeren. Een kleine ingreep in het interieur of in het kleurgebruik kunnen al een wereld van verschil maken!

Het behang van de muren

Wist u dat kleurgebruik van grote invloed is op het ruimtelijke gevoel in een kamer? Donkere kleuren maken dat de kamer kleiner lijkt, terwijl lichte kleuren zorgen voor een op het oog vergrotend effect. Dat is misschien wel het beste te herkennen in ruimten waar u het gevoel bekruipt dat de muren op u af komen. Hoewel de werkelijke grootte van de kamer daar natuurlijk invloed op heeft, wordt zo’n gevoel meestal veroorzaakt door verkeerd kleurgebruik. Let bij het uitkiezen van kleuren daarom op de volgende punten:

  • beperk het gebruik van donkere kleuren. Voorkom in ieder geval dat op alle muren een donkere kleur komt, omdat dit zal zorgen voor een sombere, donkere ruimte. Het donker maken van slechts een wand kan een mooi effect geven, maar let ook hier op de kleur. Het is al snel te veel;
  • bent u fan van behang met een patroontje? Prima, maar ook hiervoor geldt dat het af te raden is alle muren met patroonbehang te beplakken. Houd het bij (een gedeelte van)een wand;
  • Heeft u donkere vloerbedekking? Schilder of behang voor een ruimtelijk effect de wanden dan in een heel lichte kleur;
  • Vergeet overigens ook het plafond niet. Een donker plafond laat een kamer kleiner en lager lijken. Misschien herinnert u zich nog wel de donkere schrootjesplafonds die een aantal decennia geleden in waren. Daar moeten we nu toch niet meer aan denken?

Zelf schilderen of uitbesteden

Wanneer u heeft bedacht welke veranderingen u wilt doorvoeren, moet u nog besluiten of u het klussen zelf gaat doen of uitbesteedt. Behangen en schilderen zijn meestal klusjes die u prima zelf kunt doen. Toch is het handig om van tevoren te bedenken hoeveel tijd en moeite het gaat kosten. Voor deze klussen is daarnaast een flinke dosis geduld en precisie voor nodig. Ziet u zelf schilderwerken uitvoeren niet zo zitten? Schakel dan hulp in. Dit is zeker aan te raden wanneer er in uw woning sprake is van wat achterstallig onderhoud. Als u bijvoorbeeld last hebt van vocht in huis, dan zal het schilderen of behangen een stuk lastiger worden. Behang dat op een vochtige muur wordt geplakt, zal al snel weer los gaan laten. En bij schilderwerk kunnen er door het vocht kleurverschillen ontstaan. Voor het uiteindelijke resultaat is dat natuurlijk desastreus. Laat in zo’n geval daarom eerst iemand het opstijgend vocht behandelen. Zo gauw dat is gebeurd kunt u (of iemand anders) met behang of schilderskwast aan de slag, om die lang gewenste verandering door te voeren.