Een nieuwbouwhuis heeft zowel voordelen als nadelen. Vaak moet je bij het tekenen van een contract voor een nieuwbouwhuis een lange tijd wachten voordat je er daadwerkelijk in kan trekken. Aan de andere kant heeft dit natuurlijk wel het voordeel dat je ruim de tijd hebt om te plannen en te bedenken hoe je nieuwe huis er uit komt te zien. Behalve een nieuwe keuken en goede vloer, zijn er nog veel meer dingen die je zelf uit kunt zoeken. Bijvoorbeeld de trap in je nieuwbouwhuis. Vrijwel alle trappen zijn van hout, wat een mooi materiaal is. Aan de andere kant is het bij een houten trap wel belangrijk welke houtsoort je gebruikt en hoe je de trap in je nieuwbouwhuis vervolgens afwerkt.

Kwestie van smaak

Bij de keuze voor een houtsoort voor je trap zijn er een aantal belangrijke afwegingen. Zo wil je natuurlijk graag een houtsoort hebben die past bij het andere hout in je huis, zoals bijvoorbeeld de vloer. Heb je een beukenhouten vloer, dan kun je er voor kiezen om ook een beukenhouten trap te nemen, of juist een andere houtsoort die daar mooi bij aansluit. Dit is vooral een kwestie van smaak. Daarnaast is ook de kwaliteit belangrijk van het hout. Je wilt natuurlijk een zo sterk mogelijke trap en daardoor is niet iedere houtsoort geschikt. In principe wordt altijd hardhout gebruikt, zoals bijvoorbeeld beuken, eiken of essenhout.

Welke soort is voor jou het beste?

Tenslotte is ook de prijs natuurlijk een belangrijk punt. Daarbij is het niet altijd slim om de goedkoopste houtsoort te kopen. De beste houtsoort is er eentje die kwalitatief goed is, aansluit bij je smaak en de rest van het huis en niet al te duur is. Om dit te bepalen kan het handig zijn om het te bespreken met een binnenhuisarchitect. Goedkopere houtsoorten zijn vuren, eiken of essen. Duurdere houtsoorten die je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld mahonie, noten of iroko. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel andere mogelijkheden.

De werking van een nieuwe houten trap

Bij het opleveren van je huis moet je goed letten op de werking van een nieuwe houten trap. Het werken van een houten trap komt door temperatuurverschillen die ontstaan tijdens de seizoenen. Bij warm weer zet de trap uit en in de winter krimpt het juist weer. Hierdoor kunnen makkelijk kieren ontstaan. Het werken van een houten trap kan tot wel twee jaar duren. Het is dus erg belangrijk om je nieuwe trap goed te behandelen bij oplevering.

Je nieuwe trap behandelen

Om te beginnen moet je de trap eerst goed reinigen. Verwijder al het vuil, vet of afval dat op de trap te vinden is. Verder is het aan te raden om ook een nieuwe trap eerst te schuren. Wil je de nerven in de houtsoort accentueren, dan is het aan te raden om een transparante beits of laksoort te kiezen. Daarbij kun je niet alleen kiezen voor de kleur van het hout zelf, maar bij een lichte houtsoort kun je ook kiezen voor een meer donkere kleur. Op deze manier kun je ook een goedkope houtsoort een chiquere uitstraling geven. Om kieren te voorkomen, die dus ontstaan vanwege de werking, of om deze juist te dichten, kun je ze vullen met acrylaatkit.