Bent u niet tevreden met uw huidige tv meubel, bijvoorbeeld omdat u net een nieuwe tv hebt gekocht en het meubelstuk niet meer matcht met het formaat van uw nieuwe toestel? Of hebt u geen tv meubel, maar wilt u uw tv nu wel eens netjes neerzetten (én meteen wat handige opbergruimte creëren)? Zelf een tv meubel maken is dan een leuke optie, zeker als u een beetje handig bent. Een houten tv meubel is zeker niet een van de moeilijkste projecten om zelf aan te pakken en het geeft veel voldoening als het er eenmaal staat. In dit artikel vindt u een aantal handige tips!

zelf-een-tv-meubel-maken

Ook voor extra opbergruimte

Het lijkt misschien een open deur, maar als u besluit dat zelf een tv meubel maken een goed idee is, dan is het aan te raden eerst goed na te denken over welke maat uw nieuwe houten tv meubel moet hebben. Hierbij houdt u enerzijds rekening met de grootte van uw televisie en anderzijds met de omvang van de ruimte waar de tv zich in bevindt. Zelf een tv meubel maken kan ontzettend leuk zijn, maar ontaardt in een frustrerende klus als de basis niet doortimmerd genoeg is. Meet een en ander dus goed op en bepaal vervolgens het formaat van uw tv-meubel-in-wording. Daarbij houdt u uiteraard ook rekening met de eventuele opbergruimte die u wilt creëren. Door een tv-meubel te maken dat ook als opberger kan dienen, benut u de ruimte van uw woonkamer beter; het meubel is de perfecte plek voor die anders altijd rondslingerende tv-gidsen, tijdschriften, kranten et cetera.

Materiaal voor zelf een tv meubel maken

Voor een simpel ontwerp kunt u prima uit de voeten met bijvoorbeeld MDF. Om concreet aan de slag te kunnen hebt u naast het MDF niet veel meer nodig dan een cirkelzaag, een schroefmachine (en schroeven uiteraard), houtlijm en eventueel grondverf en lak. Om het materiaal af te meten en af te tekenen legt u uw rolmaat en potlood klaar. Hebt u geen zin in het zaagwerk, dan kunt kunt u het MDF eventueel ook bij uw bouwmarkt al op maat laten zagen. Naast de eerder genoemde materialen kunt u het beste ook wat (vuren) latjes in huis halen om het MDF aan de (zichtbare) kopse kanten netjes af te werken (het materiaal zelf oogt niet erg fraai en is bovendien poreus, waardoor het ook niet mooi is te schilderen). Met drie verticale staanders en een horizontale plaat creëert u zo een prima basic houten tv-meubel.

houten-tv-meubel

Fotos: www.broeders-broer.nl

Bekabeling liever uit het zicht

Om te voorkomen dat u straks op uw mooie eigengemaakte tv-meubel een ontsierende kluwen ‘kabelspaghetti’ hebt liggen, kunt u in uw ontwerp al rekening houden met het wegwerken van de bekabeling. Dit kunt u doen door ervoor te zorgen dat er aan de boven- en achterzijde van het meubel voldoende ruimte is voor de bekabeling en het aansluiten van uw televisie. Wilt u een en ander echt volledig uit het zicht hebben, dan kunt u gebruikmaken van de gelegenheid om de kabels en de aansluitpunten in de muur weg te werken. Dit vergt echter wel het nodige hak- en breekwerk en maakt het een aanzienlijk complexer project. Ook als u kiest voor ‘alleen maar’ zelf een tv meubel maken, bent u na afloop waarschijnlijk erg content met uw zelfgemaakte houten tv meubel!