Wil je je tuin stijlvol inrichten en kies je daarbij voor een loungeset? Met een beetje handigheid kun je makkelijk zelf een loungebank maken. Wat heb je hiervoor nodig en waar vind je het hout? Wij zetten je hier alvast een eind op weg.

Kies voor teakhout

Teakhout staat erom bekend dat het bijna of geen onderhoud nodig heeft. En dat is voor 100% ook zo. Het ziet er oorspronkelijk goudgeel/goudbruin uit. Als je deze look wilt behouden, kun je het behandelen met beits, was, lak of vernis. Maar dit hoeft niet. Onbehandeld teakhout krijgt na een tijd een schitterende grijze uitstraling. Een hoek loungeset van teakhout mag winter en zomer buiten blijven staan.

Het ontwerp

Wil je zelf een loungebank maken, dan teken je eerst je ontwerp ruw uit. Voor hoeveel personen wil je je loungeset? Wil je er vast aangehechte tafeltjes aan voorzien? Wil je onder de zitting een bergplaats creëren? Wil je aparte elementen die je aan elkaar koppelt maar die toch nog afzonderlijk te verplaatsen zijn? Misschien wil je er een tafeltje en een voetbankje bij. Laat je inspireren door (gratis te verkrijgen!) bouwtekeningen op internet. Hou ook rekening met de grootte van de kussens die je er in wilt leggen! Teken je ruwe schets nu uit in detail en bereken zo hoeveel hout je nodig hebt: lengte en breedte van de planken. Bereken welke steunbalkjes en welke schroeven je nodig hebt en teken uit waar die komen te zitten.

Waar vind je het hout?

Als je bouwtekeningen op internet vindt, zijn ze vooral bedoeld voor steigerhout of pallettenhout. Geen nood: met teakhout gaat dit even goed. Een hoek loungeset van teakhout is, zoals hierboven aangegeven, veel sterker voor buiten. Het gaat je hele leven lang mee! Teakhout vind je uiteraard in de gewone houthandel of online in webshops. Toch vind je met wat geluk tweedehands teakhout dat nog in prima staat is. Haal de spijkers en schroeven er uit en je kunt aan de slag!

De opbouw van je loungeset

Als je een goed uitgewerkte tekening hebt, is het in elkaar steken van je hoek loungeset van teakhout helemaal niet moeilijk. Volg je tekening en schroef de planken aan elkaar. Schuur eventuele scherpe randen glad en het eerste deel van je loungeset is klaar!

De kussens en de verdere aankleding

Kussens zelf maken is niet zo eenvoudig. Je kunt beter kussens in de handel kopen. Deze zijn al voor zeer scherpe prijzen te bekomen en je hebt heel wat keuze in materialen en kleuren. Deze kussens zijn bovendien vocht- en waterafstotend. Er bestaan kussens voor de zitting en voor de rug. Kleed daarna je loungeset aan met kleine kussens en eventueel een dekentje zodat je nog heerlijker zit. Omring je loungeset met mooie sfeerverlichting, een terraskacheltje en wat bloembakken bijvoorbeeld. Het enige wat je dan nog moet doen is genieten en relaxen. Want na dit harde werk verdien je dit toch, niet?