Voor wie een nieuw huis heeft gekocht is de tuin vaak het laatste ‘project’ wat aangepakt moet worden. Afhankelijk van of je een bestaand- of nieuwbouw huis hebt gekocht varieert de mate waarin de tuin op de schop moeten worden genomen. Voordat je de tuin (opnieuw) gaat aanleggen zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • Wat is de ligging van de tuin (in de volle zon, half schaduw of schaduw).
  • Wat voor soort grond.
  • Hoeveel tijd ben ik bereid te steken in het onderhoud van de tuin (onderhoudsvrij bestaat niet!).
  • Wat vind je mooi.
  • Wat mag de tuin kosten.

Ligging van de tuin en grondsoort

De juiste standplaats is voor een plant de belangrijkste eis. Hiermee wordt het aantal uren zon bedoeld. Sommige planten groeien het beste in de volle zon, andere in de schaduw. Bekijk dus goed per gedeelte van de tuin hoeveel uren zon iedere border krijgt. Pas daar je beplanting op aan.

In de meeste gevallen is de grondsoort vaak van ondergeschikt belang. Check dit bij aankoop van de plant(en) wel altijd voor de zekerheid. Sommige planten zoals bijvoorbeeld de Rhododendron groeit alleen op zure gronden (turf).

Onderhoud aan de tuin

Een mooie tuin is natuurlijk harstikke leuk maar voor veel mensen is het belangrijk dat het onderhoud eraan ook leuk blijft. Sommige planten zijn onderhoudsarm, andere planten hebben juist weer veel onderhoud nodig. Vraag jezelf dus af hoeveel tijd je bereid bent om in de tuin te werken. Erg zijn genoeg onderhoudsarme tuinplanten zoals bodembedekkers en siergrassen die daarbij erg mooi zijn.

Wat voor iets vind je mooi?

Het rijk der planten is ontzettend groot waardoor jij bijna letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Door zelf eerst voorwerk te doen naar wat je mooi vind (bijvoorbeeld via Pinterest) beperk je je enorm in de mogelijkheden waardoor de keuze tot de juiste beplanting een heel stuk makkelijker word. Denk dus in thema’s en ideeën. Hou je bijvoorbeeld van een landelijke tuin, een Oosterse tuin of juist van een Engelse cottagetuin? Iedere thema wordt gekenmerkt door een bepaalde beplanting.

Budget

Een tuin kun je zo duur maken als je zelf wilt. Een dure plant hoeft per definitie niet een mooie(re) plant te zijn. Veel planten groeien enorm snel. Je kunt ze dus makkelijk als klein plantje zetten. Geef ze de nodige liefde en de planten zullen je tuin snel doen omtoveren tot een waar paradijs!