Het aantal inbraken in huis is de laatste jaren gedaald, dat is een goede ontwikkeling. Maar dat gaat niet vanzelf, het is niet zo dat inbrekers allemaal met pensioen zijn gegaan. Het wordt ze gewoon moeilijker gemaakt om de woning binnen te dringen dankzij betere sloten of een alarmsysteem in huis. Hoe verder we dieven van onze woning kunnen houden hoe veiliger het is. En deze beveiliging begint niet bij de voordeur, maar al een stuk verder van huis. Hier zijn drie manieren om inbrekers op afstand te houden.

1. IP camera met alarm

Met een nep camera van plastic overtuig je inbrekers echt niet, kies liever voor een echte beveiligingscamera voor buiten. Die zijn echt niet zo duur, met name een IP camera met ingebouwd alarm is eenvoudig te installeren en betaalbaar. UIteraard moet het wel een toestel zijn dat goed werkt, met scherpe beelden en een eenvoudige bediening via een app voor mobiele toestellen. Koppel het alarmsysteem aan jouw thuisnetwerk en je kunt overal de voortuin of achtertuin in de gaten houden. Als alarmering kun je kiezen voor een hoorbaar alarm, lichtflitsen of een notificatie naar jouw smartphone. Dat werkt wanneer je thuis bent maar ook op vakantie.

Tip: Houd rekening met de privacy wetgeving. Je mag het eigen terrein vastleggen maar niet het eigendom van anderen of de openbare weg. Het is ook verplicht om kenbaar te maken dat er beelden worden vastgelegd.

Een alarmsysteem is niet beperkt tot de detectie op het apparaat. Moderne systemen zijn te koppelen aan externe sensoren. Zo kun je op deuren en ramen bewegingssensoren plaatsen, wanneer iemand een venster opent wordt het alarm geactiveerd. Het is ook mogelijk om met beeldherkenning mensen van dieren te onderscheiden. Dat is reuze handig wanneer er regelmatig dieren door of langs de tuin lopen. Anders krijg je steeds meldingen waardoor je op een gegeven moment denkt dat alles een vals alarm is.

2. Verlichting in en rond de woning

Motten komen op licht af, inbrekers gaan er juist van op de loop. Begin met tuinverlichting, bij de voordeur, de achterdeur en de poort. Moderne LED lampen verbruiken weinig energie, met een bewegingsmelder hoeft de verlichting niet altijd te branden. Dat is overigens ook erg praktisch wanneer je zelf thuiskomt wanneer het donker is. Je kunt ervoor kiezen om de verlichting te koppelen aan een centraal alarmsysteem.

Tip: Heb je buiten geen stroomvoorziening? Je kunt ook LED lampen met zonnecellen plaatsen. Op plekken in de schaduw kun je een lamp hangen met een los zonnepaneel die je op een ander plekje hangt.

Als je binnen reeds slimme verlichting hebt hangen kun je deze koppelen aan een alarm. Laat de lampen inschakelen wanneer iemand langs een sensor buiten loopt, inbrekers zullen direct op de vlucht slaan. Je kiest vooral voor smart verlichting om het comfort in huis te vergroten, toch kan het ook een preventieve werking hebben om inbrekers te weren. Wanneer je op vakantie gaat laat je de verlichting zelfstandig functioneren, daarmee lijkt de woning altijd bewoond. Inbrekers kunnen niet meer zien of de woning bewoond is of niet, en zullen het risico niet nemen.

3. Elektrische rolgordijnen

Dit is een methode die niet alleen effectief is in de strijd tegen de misdaad, je zult er het woongenot ook mee verhogen. Elektrische rolgordijnen zijn in veel opzichten gelijk aan normale gordijnen, met het verschil dat de raamdecoratie via een motor in de gordijnrails in beweging wordt gezet. Je hoeft dus niet meer aan koordjes te trekken, het is niet eens nodig om thuis te zijn om deze gordijnen te bedienen! Dit systeem kan aangestuurd worden met een knop, een afstandsbediening, een app voor je smartphone, op een timer of met een sensor die licht detecteert. Als je de raamdecoratie koppelt aan een alarmsysteem kun je zelfs de gordijnen laten openen wanneer het alarm afgaat. Dat jaagt inbrekers vast en zeker weg. De elektrische rolgordijnen prijs is afhankelijk van de kwaliteit en functionaliteit. Standaard maten passen vaak nét niet, je kunt beter kiezen voor elektrische rolgordijnen op maat. Die kun je laten inmeten door een specialist, het is ook mogelijk om ze online te bestellen en zelf op te meten. Er zijn systemen die geheel zelfstandig werken of te koppelen zijn aan een smart home systeem. Ook dan kan de prijs verschillen. In alle gevallen zullen de kosten lager uitvallen dan bij een inbraak!

Bron: https://www.poweredblinds.nl/