Hout dat wordt gebruikt aan de buitenkant van je woning, zoals kozijnen, heeft veel te verduren door de elementen. In de zomer staat dit hout bloot aan hoge temperaturen, terwijl het in de winter behoorlijk koud kan worden. Uiteraard heeft dat invloed op het schilderwerk, wat daar onder lijdt. En dus is het belangrijk om dit schilderwerk goed te onderhouden. Waarom eigenlijk en waar moet je aan denken?

Check elk voor- en najaar het schilderwerk aan je huis

Het is verstandig om elk jaar in het najaar en in het voorjaar het schilderwerk aan de buitenkant van je huis te controleren. Vooral de onderkant van de kozijnen, alsmede de overgang tussen liggend en staand hout zijn plekken die het het zwaarst te verduren hebben. Lees ook onze tips bij het schilderen van kozijnen

Hoe weet je wanneer je je woning weer moet schilderen?

Hoe zie je eigenlijk wanneer jouw huis opnieuw geschilderd moet worden? Dit kun je zien als de verf niet goed meer hecht of als er erg veel barsten de verf zitten. Afhankelijk van hoe groot het onderhoud is, moet je dan aan de slag. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een expert in te schakelen en het werk aan hem of haar over te laten. Feit is dat als het schilderwerk aan je woning niet goed meer, is, dat je dan onderhoud zult moeten plegen.

Als je niets doen, zal het alleen maar slechter worden

Doe je dit namelijk niet, dan wordt de staat van het houtwerk alleen maar slechter. Door vocht wat in scheuren en krassen kan kruipen, worden die scheuren groter. Uiteindelijk zal slecht onderhoud ervoor zorgen dat het hout gaat rotten. Als dat gebeurt, dan zal het geheel of gedeeltelijk vervangen moeten worden. Iets wat altijd meer werk zal zijn, en waar een hoger prijskaartje aan hangt.

Hoe lang gaat schilderwerk gemiddeld mee, voordat er onderhoud nodig is?

Gemiddeld kun je ervan uit gaan dat hout, als het goed is geschilderd, ongeveer vijf jaar mee kan, voordat er opnieuw geschilderd moet worden. Uiteraard hangt dit af van de kwaliteit van het schilderen, alsmede van de gebruikte verf.

Niet alleen het schilderwerk aan de buitenkant moet goed worden onderhouden, maar ook dat aan de binnenkant

Je moet het houte aan de binnenkant van je woning ook goed onderhouden door dit regelmatig te schilderen Is dit in slechte staat, dan heeft dat ook weer invloed op de verf die aan de buitenkant van de woning zit. Als het hout binnen in je woning goed is onderhouden zal dit voorkomen dat vocht het hout in kan trekken. Gebeurt dit toch, dan zal het hout na verloop van tijd gaan rotten. Dit kan op zijn beurt dan weer leiden tot de aangroei van schimmels, lekkages, etc.

Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat je schilderwerk langer mee gaat

Dus periodiek onderhoud aan het schilderwerk aan je woning is onontbeerlijk. Dit onderhoud houdt niet alleen in dat je op tijd moet schilderen, maar je moet het houtwerk ook geregeld reinigen. Doe je dit niet, dan zal het vuil zich gaan ophopen, waardoor de verflaag wordt aangetast. Ook kan door dit opgehoopte vuil vocht langer op het hout blijven liggen, waardoor dat hout zacht wordt, en uiteindelijk gaat rotten. Houtrot kun je constateren door met je nagel in het hout te duwen. Is er houtrot aanwezig? Dan zal het hout zacht aanvoelen. Hoe zachter het hout, hoe verrotter het is.