Als je een houten kozijn wilt gaan bestellen, kun je tegenwoordig kiezen uit een scala aan kleuren. Daarbij kun je er vaak voor kiezen om jouw kozijn of in de aflak of enkel met voorlak te bestellen. Lees hier alles over de verschillende laklagen en kleuren die meestal beschikbaar zijn.

Voor- of aflak?

Nu denk je misschien: wat is het verschil tussen voorlak en aflak? En waarom moet ik een keuze maken? Wij vertellen je alles over voorlak en aflak en waarom je de keuze hebt tussen beide. 

Voorlak

De betekenis van voorlak zit al een beetje in de naam zelf. Deze laklaag breng je vóór de aflaklaag op het kozijn aan. Het dient als een neutrale beschermingsondergrond. Ga je voor houten kozijn(en) met enkel een voorlaklaag, dan moet je het kozijn zelf na plaatsing nog één of twee keer aflakken. Kozijnen in de voorlak mogen maximaal 18 maanden zonder aflaklaag buiten staan. Een voordeel van kozijnen met enkel een voorlaklaag, is dat je zelf kunt bepalen welke kleur je jouw houten kozijn geeft.

Aflak

Als je voor de mogelijk kiest om jouw houten kozijn direct in de aflak te bestellen, dan hoef je er zelf niks meer aan te doen. Aflak is namelijk de laatste laklaag die op het houten kozijn aangebracht wordt. Deze laag komt dus over de voorlak heen. Als je voor afgelakte kozijnen gaat, zorgt het bedrijf waar je het houten kozijn bestelt dat het kozijn direct klaar is om te plaatsen. Vaak hoef je er in dat geval de eerste 12 jaar niet meer naar om te kijken.

Populaire kleuren

Bij zowel aflak als voorlak zijn er een aantal stijlvolle kleuren die door de loop der jaren een aardige standaard zijn geworden. Zo zijn bij het kiezen van voorlak de kleuren wit (RAL 9010), Verkeersgrijs (RAL 7042) en Antraciet (RAL 7016) erg populair. Bij voorlak moet je wel een kleur kiezen die goed past bij de uiteindelijke aflak, anders komt deze kleur niet goed uit. 

Kies je voor aflak, dan kunnen de kleurmogelijkheden verschillen per kozijnprofiel. De meest populaire kleuren voor afgelakte kozijnen zijn de neutralere kleuren, zoals Crème wit (RAL 9001), Zwart (RAL 9005) en eveneens wit (RAL 9010), Verkeersgrijs (RAL 7042) en Antraciet (RAL 7016).

Houten kozijn in voorlak of aflak kopen?

Of je nu uiteindelijk kiest om een kozijn te bestellen in de voorlak of in de aflak, bij bijvoorbeeld Toelevering Online stel je zelf simpel en snel online jouw ideale houten kozijn samen. Ga direct naar de  gebruiksvriendelijke configurator waar jij dit kozijn zelf kunt samenstellen. Je hebt hierbij keuze uit diverse kleuren voorlak en aflak. Na het configureren zie je direct de prijs en bouwtekening van jouw houten kozijn.