Met het huizentekort op de woningmarkt hebben steeds meer gezinnen te kampen met te kleine woningen. Kom jij een kamer te kort in jouw woning? Gelukkig kan je zelf gemakkelijk van één kamer twee kamers maken met een gipswand. En wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet!

Plotseling gezinsuitbreiding? Dan heb je een extra kamer nodig in huis. Heb je die niet? Dan is het plaatsen van een gipswand een goede oplossing. Ze maak je makkelijk twee kamers van één ruimte. De beste manier is het plaatsen van een metalen frame met gipsplaten. Dit is een kostenbesparende, snelle oplossing voor ruimtegebrek. En het beste nieuws is dat je het zelf kan plaatsen! 

gipswand plaatsen

Dit heb je nodig  

Een project begint bij de juiste materialen en gereedschappen. Check daarom eerst wat je al in huis hebt en breng vervolgens een bezoekje aan de bouwmarkt. 

Materialen: 

 • metalen liggers en staanders 250 cm – 45 mm
 • Diverse afmetingen schroeven
 • Gipsplaatschroeven 25 mm
 • Wandplaten 260 x 60 x 1,25 cm
 • Flexibele elektrabuis
 • Vlasvezel isolatieplaten
 • Afdichtingsband

Gereedschappen:

 • Huishoudtrap
 • Waterpas
 • Blikschaar
 • Afbreekmes
 • Timmermanspotlood
 • Handschoenen
 • Rolmaat
 • Schroefmachine
 • Gipsplaat bitje
 • Slaglijnmolen
zelf een gipswand plaatsen

Stap 1: Bepaal de positie van de tussenwand 

Bedenk waar je de tussenwand wil plaatsen. Wil je de twee kamers even groot maken of juist niet? Als je een beslissing hebt gemaakt, trek je op deze plek een kaarsrechte lijn op de vloer van muur tot muur. Hiervoor gebruik je een slaglijnmolen. Als je van plan bent een deur te plaatsen, zet je ook twee waar het deurkozijn komt. Meet ook de lengte voor de metalstud ligger en teken de maat af op de ligger.

Stap 2: Plaats de vloerliggers 

Meet de lengte voor de metalstud ligger tussen muur en kozijn. Teken het af en knip de stud op maat met een blikschaar. Bevestig afdichtingsband aan de onderkant, dit werkt geluidsisolerend en tegen tocht. Schroef hem vervolgens vast aan de vloer. Let op: bij een betonnen vloer moet je eerst voorboren en gebruik je slagpluggen in plaats van schroeven.

Stap 3: De plafond ligger plaatsen

Nu bevestig je een staander tegen de muur. Zorg wel dat je de staanders met een blikschaar 1 cm korter knipt dan de hoogte van de uiteindelijke wand. Zet aan beide uiteinden een staander in de vloerligger en zet deze waterpas. Teken het vervolgens af. De gipswand wordt kaarsrecht als je de plafond ligger op de lijn bevestigt. Bevestig afdichtingsband op alle staanders en liggers die contact maken met de vloeren, wand en het plafond. Schroef vervolgens de staanders en liggers vast aan de muur, vloer en het plafond.

een gipswand plaatsen

Stap 4: Maak de staanders op maat 

Knip de overige staanders op maat en bevestig ze. Alleen de staanders die tussen beide liggen inkomen laat je nog even los. 

Stap 5: Plaats het deurkozijn

Plaats de staander waar het deurkozijn tegen aankomt en zorg dat deze waterpas is. Schroef hem daarna vast en plaats afdichtingsband aan de kant waar je het kozijn gaat plaatsen. Zet het deurkozijn tegen de staander en schroef hem vast. Bevestig vervolgens aan de andere kant van het deurkozijn een staander en schroef deze vast.

Stap 6: Plaats de kozijn liggers

Zaag of knip nu de ligger voor op het kozijn op maat. Zorg dat het kozijn ongeveer 40cm breed is en plak afdichtingsband op de achterkant. Deze luchtdichte afwerking zorgt voor optimale geluidsisolatie. Leg de dwarsligger op het kozijn en schroef hem aan de staanders en het kozijn vast. Plaats vervolgens tussen de ligger op de deur en de plafond ligger 3 op maat gemaakte staanders. De buitenste twee plaats je met de rug tegen de staanders van het kozijn en schroef je vast. Vervolgens bevestig je de derde staander in het midden van de deur.

stopcontact in gipsplaat plaatsen

Stap 7: Plaats de overige staanders

Monteer de overige staanders op ongeveer 60 cm afstand van elkaar. Zorg dat het hart van elke staander op de naad tussen twee gipsplaten valt. Controleer ten slotte of elke staander kaarsrecht staat. 

Stap 8: Schroef de gipsplaten vast

Schroef de gipsplaten van 12.5mm dik vast aan het stalen frame vast. Het beginpunt is het kozijn, want deze staat al waterpas. Snijdt deze gipsplaat in een L-vorm. Zet de plaat om de 25cm vast met gipsplaatschroeven en een gipsplaat bitje. Belangrijk: vergeet de staander niet vast te schroeven voor je de volgende gipsplaat vast schroeft.

Stap 9: Bevestig het isolatiemateriaal

Deze stap is optioneel, maar nu kun je isolatiemateriaal bevestigen. Zo zorg je dat de twee kamers niet te snel warmte verliezen en te gehorig zijn. Nu kan je eventueel ook elektra leidingen aanbrengen als je hier behoefte aan hebt. Doe dit vóór je isolatiemateriaal aanbrengt.

Van één naar twee kamers zo plaats je zelf een gipswand

Stap 10: Maak de wand dicht

Maak de wand ten slotte dicht met gipsplaten en jouw gipswand is geboren!