Een nieuwe terrastegel, keramiek op beton

Wanneer je een terras van tegels wilt aanleggen heb je meestal de keuze uit drie verschillende soorten tegels: Keramische tegels, natuursteen tegels en betontegels. Elk soort tegel heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Het voordeel van betontegels is dat ze volledig vorstvrij zijn. Dit is wel een belangrijk punt om op te letten, want de tegels liggen altijd buiten. Maar betontegels qua uiterlijk zijn weer gevoelig voor de weersomstandigheden en zien er na een tijdje niet meer mooi uit. Keramische tegels zijn daarentegen wel weer bestand tegen de weersinvloeden en je hebt veel meer keuze uit design. Nadeel van keramische tegels is dat ze dan weer gevoeliger voor vorst zijn. Natuursteen tegels zien er heel mooi uit, maar kunnen poreus zijn en gevoelig voor chemische middelen. Tegenwoordig is er ook een nieuw soort tegel op de markt, de keramiek op beton tegel.

Wat is een keramiek op beton tegel?

Deze tegels combineren de voordelen van een betonnen tegel en een keramische tegel met elkaar. Er is dus vanaf nu ook een vierde soort tegel waar je uit kunt kiezen voor een terrastegel. De tegel bestaat uit een onderlaag van beton van ongeveer 3 tot 4 centimeter. Daarop is een toplaag van keramiek aangebracht van ongeveer 1 centimeter. Omdat de onderzijde van beton is, is het grote voordeel dat je voor je terras geen fundering meer hoeft aan te brengen. De keramische toplaag is verkrijgbaar in verschillende designs en is bestand tegen vocht, krassen en chemische producten. De tegel is daarnaast goed te onderhouden. Naar gelang het type tegel zijn er ook dergelijke tegels te vinden met een dikkere laag beton of keramiek. Voor een eerste selectie van keramiek op beton tegels kijk je op de website van Totaaltegel. Hier vind je verschillende keramiek op beton tegels in verschillende designs.

De voordelen van keramiek op beton tegels

Deze tegels hebben vele voordelen ten opzicht van een enkele keramische tegel of betontegel. Dit komt omdat de voordelen van beide tegels samengevoegd zijn en waardoor juist enkele nadelen komen te vervallen.

Gemakkelijk te leggen
Een groot verschil tussen betontegels en keramische tegels is de stabiliteit. Omdat betontegels normaliter veel dikker zijn, zijn ze veel stabieler. Voor een stabiel terras van enkel keramische tegels heb je een goede fundering nodig. Nu beide tegels gecombineerd zijn is het leggen heel eenvoudig en is een fundering niet nodig. Wel heb je een goed gestabiliseerd zandbed nodig.

Gemakkelijk in onderhoud
Betontegels hebben de nadelige eigenschap door de weersinvloeden te verweren en lelijk te worden. Vlekken zijn in beton dan ook lastig te verwijderen. Keramische tegels zijn daarentegen zeer onderhoudsvriendelijk. Na een goede schoonmaakbeurt ziet je tegelvloer er weer als nieuw uit. Deze positieve eigenschap komt helemaal terug in deze nieuwe soort tegels.

Duurzaamheid
Keramiek op beton tegels zijn erg duurzaam. Door de sterkte van het beton zijn ze niet gevoelig voor breuken. De keramische toplaag zorgt ervoor dat de tegel krasvast is, maar ook kleurvast en zal bij het juist leggen van het terras vocht geen kans maken.

Keuze uit verschillende motieven
Vindt je betonkleur een beetje saai, dan kun je met keramiek op beton tegels gerust zijn. Door de keramische toplaag zijn er verschillende motieven en designs mogelijk. Ook kun je drie steensoorten combineren, door bijvoorbeeld het design te nemen van een natuursteen tegel.