Raamdorpels: ze mogen dan misschien niet het belangrijkste onderdeel lijken van de woning, deels omdat ze zich aan de buitenzijde bevinden. Toch zijn er een aantal hele goede redenen waarom woningen over dorpels beschikken.

Als je het comfort en de uitstraling van je woning een niveau hoger wil tillen, dan is het de moeite waard aandacht te besteden aan elk detail. En raamdorpels zijn daar het perfecte voorbeeld van. Maar wat zijn raamdorpels nu eigenlijk precies, en welke voordelen bieden ze zoal? Daar duidelijkheid over hebben is van belang!

Wat zijn raamdorpels?

Raamdorpels zijn een soort van stenen boorden die zich onder de ramen bevinden, aan de buitenkant van de woning. Doorgaans hellen raamdorpels een klein beetje af naar beneden, en dat heeft zo zijn redenen. De dorpels kunnen in uiteenlopende formaten of zelfs materialen komen en bieden enkele interessante voordelen voor de woning.

Vaak wordt gedacht dat dorpels een louter stilistisch onderdeel zijn van de afwerking van een raam, maar dat is niet alles. Een dergelijke stenen boord verleent zich voor veel meer dan dat:

1. Raamdorpels geven de woning een verzorgde look

Natuurlijk is dat stijlaspect van dorpels wel belangrijk: ze dienen eigenlijk een beetje als afscheiding tussen het raam zelf en de muur die zich eronder bevindt. Hierdoor oogt de buitenzijde van de woning iets gezelliger en verzorgder, wat natuurlijk belangrijk is. Vaak kiezen mensen dan ook voor raamdorpels in eenzelfde of gelijkaardige steensoort of kleur als de muren of de omlijsting van de ramen.

2. Raamdorpels geven de woning reliëf

Daarbij geven raamdorpels de woning op zich ook een soort diepte effect. Doordat ramen doorgaans dieper in de muur liggen, is er nood aan een verbindingsstuk tussen de ruit zelf en de buitenmuur van de woning. En daar zorgen raamdorpels dus voor. Het kan natuurlijk ook zijn dat de ramen gelijk liggen met de buitenmuur; in dat geval zijn de dorpels een uitsteeksel dat voorbij de muur komt.

3. Raamdorpels zorgen voor de afvoer van regen

Ook hebben raamdorpels een functioneel nut: ze zorgen ervoor dat neerslag zoals regen eenvoudiger afgevoerd kan worden, van de ramen weg. Als het hard regent en de ruiten liggen diep in de binnenmuur, dan is het risico op waterophoping reëel. Dankzij goede raamdorpels gebeurt dat niet; ze hellen immers een beetje naar beneden af, waardoor het water automatisch wegloopt.

Het belang van kwaliteit bij de zoektocht naar goede raamdorpels

Nu duidelijk is wat de voordelen van raamdorpels zijn, is het natuurlijk nog altijd belangrijk te weten waarom beroep doen op een professional voor de plaatsing ervan zo belangrijk is. Vaak onderschatten mensen de meerwaarde van dergelijke dorpels, waardoor ze denken dat ze er maar beter zelf voor kunnen zorgen.

Vaak resulteert dat echter in een onverzorgde afwerking, waardoor de dorpels de woning er eerder lelijker dan mooier doen uitzien. Voor wie de look en feel van zijn of haar woning een niveau hoger wil tillen, is advies en hulp van een professional dan ook een must.

Eerst en vooral word je begeleid bij de zoektocht naar de juiste dorpels voor jouw situatie: van afmetingen tot steensoort en structuur, allemaal zijn het factoren die aandacht verdienen als je de beste optie wil vinden. Het resultaat is dan wel dat je geniet van een woning die er aan de buitenzijde mooier uitziet!