De decoupeerzaag behoort misschien wel tot 1 van de meest veelzijdige zagen ooit. Ondanks dat deze zaag voor enorm veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden, wordt deze meestal gebruikt voor het bewerken van hout. Doordat de beweging van de zaag erg soepel gaat en het draadje zeer dun is, is het gemakkelijk om in bochten of vormen te zagen. Je kan een Makita decoupeerzaag dan ook het beste vergelijken met een figuurzaag. Natuurlijk verschilt het wel per klus of je niet beter kunt kiezen voor een handzaag of een andere gemotoriseerde zaag. Doordat de decoupeerzaag enorm veelzijdig is kun je ook enorm veel verschillende varianten vinden in speciaalzaken. Waar moet je eigenlijk op letten bij de aankoop van een decoupeerzaag?

Verschillende varianten van de decoupeerzaag

Bijna alle modellen van de decoupeerzaag beschikken over een zogenaamde beugel. Je houdt de beugel vast als je gaat zagen. Het nadeel van deze modellen is dat je vaak minder grip hebt en je minder goed ziet wat je doet. Je houdt de zaag zo vast dat je eigenlijk nog weinig controle hebt. Bij het regelmatig zagen van ingewikkelde bochten kan dit erg vervelend zijn. In dat geval is een recht of een knopmodel aan te raden. Hiermee heb je veel meer controle en zie je ook nog eens beter wat je doet. Het rechte model wordt meer gebruikt door professionals en is ook een stuk duurder. Toch hangt het ook vooral af van je persoonlijke voorkeur. Er zijn ook professionals die liever zagen met een beugelmodel, ondanks dat het misschien wat onhandiger is.

Decoupeerzaag met accu of snoer?

Naast de verschillende varianten heb je ook nog de keuze uit een decoupeerzaag met snoer of accu. De meeste doe-het-zelvers beschikken over een zaag met snoer. Dit geldt overigens ook voor de meeste zagen die op de markt gebracht worden. Voor (semi) professionals is het aan te raden om te kiezen voor een model met accu. De reden is simpel: je hebt veel meer bewegingsvrijheid, iets wat van pas kan komen tijdens je werkzaamheden.

Prijs van een decoupeerzaag

De prijzen van een decoupeerzaag zijn, net als bij alle andere soorten gereedschappen, enorm uiteenlopend. Het prijsverschil hangt natuurlijk af van de kwaliteit en hoeveel vernuftige extraatjes er op zitten. Zo betaal je voor een decoupeerzaag met accu al snel het dubbele van de normale verkoopprijs. Waar een doe-het-zelver slechts 25 euro voor zijn zaag betaalt, kan een professional zo 200 tot 400 euro kwijt zijn. Maar wat is nu beter als beginnend klusser? We raden het in elk geval af om direct te kiezen voor de goedkoopste zaag. Wij zijn het zeer eens met het gezegde: “goedkoop is duurkoop”. Vaak mist deze zaag net de extraatjes die handig zijn voor een mooi resultaat, gaan ze erg snel kapot en laat het model veel te wensen over. Hierdoor zal je al snel overgaan tot een nieuw (en duurder!) model. Probeer dan ook niet teveel te besparen op de aankoop en vergelijk eerst alle decoupeerzagen alvorens je een keuze maakt.