Stucen van muren

Bij het stucen van muren wordt er een laagje pleister op de muur aangebracht. Dit is een mengsel van gips en water en hiermee maak je de muur af of bereid je hem voor, bijvoorbeeld om de muur later te behangen of te betegelen. Voor natte ruimtes of buitenruimtes wordt stucwerk op basis van cement gebruikt. Bij het stucen onderscheiden we de gladde afwerking of het sierpleisterwerk. Om de muur behangklaar of tegelklaar te stucen is geen strakke gladde afwerking vereist, om hem te schilderen juist weer wel. Een tegelklare muur moet daarentegen wel weer mooi recht zijn, bij een behangklare of sausklare muur is dit minder van belang. Bij het stucen van muren zien we vaak ook sierpleister: dit is een decoratieve structuur die vaak ook al in de gewenste kleur kan worden aangebracht. Je ziet: er zit veel, verschil in het stucen. Maar hoe stuc ik een muur zonder hoge kosten?

Hoe stuc ik een muur?

Bij het stucen van muren wordt vaak een stucadoor ingehuurd. Toch kan dit ook zelf gedaan wordt. Hoe stuc ik een muur zonder problemen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Met het juiste materiaal kan iedereen leren om muren te stucen. In iedere bouwmarkt zijn de benodigde materialen verkrijgbaar.

Allereerst is het belangrijk om de juiste pleister te kiezen. Voor binnenwerk is dit op basis van gips, voor natte ruimtes of buitenmuren is dit op basis van cement. Daarnaast moet gekozen worden voor gladpleisterwerk of schuurwerk. Ook de laagdikte is van belang.

Hoe stuc ik een muur met het juiste materiaal?

Ook in de bouwmarkt zijn de benodigde gereedschappen/ materialen verkrijgbaar. Hoe stuc ik een muur en wat heb ik daarvoor nodig?

  • Speciekuipstucen van muren
  • Plamuurmes
  • Spacmes
  • Hoekschopje
  • Troffel
  • Boormachine met mixer
  • Afreilat
  • Schuurbord met sponszool
  • Pleisterspaan
  • Opzetbord

Voorbereiden van de muur

Hoe stuc ik een muur zonder mislukkingen? Loszittende deeltjes moeten van de muur verwijderd worden. Hiervoor kan het plamuurmes gebruikt worden. Daarna wordt de muur stofvrij gemaakt. Soms is een voorstrijk nodig wanneer je te maken krijgt met een zuigende ondergrond. Hiervoor kan stuc-primer of betokontakt gebruikt worden.

Nu is het tijd om de gipsmortel aan te maken. In de speciekuip wordt de juiste hoeveelheid water gedaan, waarna de gipsmortel wordt toegevoegd. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Met behulp van de boormachine met mixer wordt het mengsel goed gemixt.

Begin in het midden van de muur en werk zo naar boven en dan naar beneden toe. Direct na het aanbrengen van de gipsmortel wordt het teveel weggehaald met behulp van de afreilat. Tijdens het reien wordt de lat zigzaggend van boven naar beneden bewogen. Daar waar nodig is, zal opnieuw gipsmortel moeten worden aangebracht. Wanneer het gips niet meer in te drukken is, ongeveer 20 minuten na het reien, kan het messen beginnen. Hiervoor wordt het stucmes gebruikt. Alle oneffenheden worden met behulp van het mes weggewerkt. Houdt hierbij het mes in een hoek van 45 graden ten opzichte van de muur.

Na ongeveer een kwartier na het messen moet de muur gesponsd worden. Het pleisterwerk moet nog een beetje plakken. Met een natte schuurspons wordt het pleisterwerk met draaiende bewegingen geschuurd. De oneffenheden kunnen hiermee weggewerkt worden. Met de pleisterspaan wordt vervolgens de muur gepleisterd. Houdt hierbij de pleisterspaan in een hoek van 30 graden ten opzichte van de muur.

De muur dient voldoende droog te zijn voordat deze verder bewerkt kan worden (schilderen, behangen etc). Voor iedere millimeter stucwerk geldt een droogtijd van 1 dag.