Alles wat je moet weten over een vaatwasser inbouwen

Als je geen zin meer hebt om iedere dag de afwas te doen, kun je een vaatwasser aanschaffen. Heb je een vaatwasser aangeschaft om de vieze vaat voor je te doen? Dan moet je deze vaatwasser nog wel even inbouwen. Hoe je dit precies doet, lees je in dit artikel. Zo vind je op deze pagina niet alleen een uitgebreid stappenplan om de vaatwasser in te bouwen, maar lees je ook wat je nodig hebt om een vaatwasser zelf in te bouwen

Een vaatwasser inbouwen: stappenplan

Om een vaatwasser op de juiste manier in te bouwen, hoef je slechts drie stappen te volgen. De drie stappen die je moet volgen om de vaatwasser in de keuken te bouwen en direct te kunnen gebruiken, zijn de volgende.

Stap 1: de voorbereiding van het vaatwasser inbouwenvaatwasser inbouwen

Voor je de vaatwasser daadwerkelijk gaat inbouwen, moet je je goed voorbereiden. Dit doe je door ten eerste de handleiding van de vaatwasser goed door te lezen, zodat je precies weet wat voor apparaat je in gaat bouwen en mogelijk ook weet waar je op moet letten bij het inbouwen van de vaatwasser. Heb je een tweedehands vaatwasser gekocht zonder handleiding, dan kun je de handleiding vaak online vinden door op het merk en het type vaatwasser te zoeken met een online zoekmachine. Een ander belangrijk onderdeel van de voorbereiding van het inbouwen van de vaatwasser, is dat je voldoende ruimte maakt in de keuken. Verwijder kastjes en plinten die in de weg staan en zorg dat je genoeg werkruimte hebt. Vervolgens sluit je het water en de stroom af en kun je naar de volgende stap van het vaatwasser inbouwen.

Stap 2: het aansluiten van de leidingen

Als je een vaatwasser koopt, wordt hier vaak een PVC slang bij geleverd. Deze slang gebruik je om de vaatwasser aan te sluiten op de waterleiding. De kleur rood staat voor warm water en de kleur blauw staat voor koud water. Sluit de afvalslang van de vaatwasser aan op de afvoer en controleer of alles goed strak gedraaid zit. Maak het echter weer niet te strak dicht, want dan kan de schroefdraad kapot gaan.

Stap 3: het daadwerkelijke inbouwen vaatwasser en de afwerkinginbouwen vaatwasser

Zitten de leidingen vast en is de stroom en het water weer aangesloten, dan kun je de vaatwasser op zijn plek zetten. Eventueel kun je de vaatwasser afwerken door de plinten terug te plaatsen, zodat het geheel er netjes uit ziet. Heb je geen plinten, dan kun je eventueel nieuwe plinten kopen in dezelfde kleur en soort als de rest van de plinten in de keuken. Is de vaatwasser afgewerkt, dan ziet het er net wat netter uit.

Een vaatwasser inbouwen: dit heb je nodig

Wie een vaatwasser op de juiste manier in wil bouwen, heeft naast de vaatwasser zelf de volgende materialen en gereedschappen nodig:

  • De handleiding van de vaatwasser.
  • Een PVC buis.
  • De afvalbuis van de vaatwasser.
  • Plinten.

Zorg dat je alle benodigdheden al klaar hebt liggen voor je aan het stappenplan voor vaatwasser inbouwen gaat beginnen, want dan kun je sneller werken. Heb je de benodigdheden voor inbouwen vaatwasser niet bij de hand, dan moet je steeds stoppen met werken om de juiste spullen voor vaatwasser inbouwen te gaan zoeken.