Een woning of kantoor nieuw leven inblazen kan hoog in kosten oplopen. De oplossing? Metal stud wanden. Met deze scheidingswanden creëer je snel en eenvoudig nieuwe ruimtes of deel je een bestaande ruimte anders in. Ze zijn in te zetten voor renovaties of nieuwbouw woningen, maar worden ook vaak gebruikt in kantoren. Maar wat is een metal stud wand precies, en waarom zijn deze wanden zo populair? Je leest het hier.

Wat zijn metal stud wanden?

In woningen of kantoren is het soms interessant om een extra muur te plaatsen, bijvoorbeeld om een ruimte op te splitsen of om juist een hele nieuwe ruimte te creëren. Metal stud wanden zijn muren gemaakt van metalen profielen waar een plaat tegenaan wordt geschroeft. Meestal wordt er extra isolatiemateriaal tussen de wanden geplaatst om de wanden geluidsdempend, waterbestendig en brandveilig te maken.

De voordelen op een rijtje

Doordat metal stud wanden erg licht in gewicht zijn, zijn ze gemakkelijk te plaatsen en te verplaatsen. Het plaatsen van een permanente stenen of betonnen muur is dus niet nodig. Een bijkomend voordeel is dat ze door hun lichte gewicht relatief weinig stof en bouwmateriaal met zich mee brengen. Ze hebben geen speciale gereedschappen nodig om geïnstalleerd te worden en binnen no time heb jij een nieuwe muur staan!

In tegenstelling tot reguliere muren en systeemwanden kunnen metal stud wanden zelfs inbraak- en kogelwerend gemaakt worden. Ook zijn de wanden helemaal aan te passen naar eigen wens. Er zijn verschillende kleuren, stijlen en afwerkingen beschikbaar waardoor elke muur er anders uit ziet. Kortom: met een metal stud wand kun je precies de wand creëren die jij wil.

Wat kost een metal stud wand?

Een metal stud wand is altijd op maat gemaakt. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de lengte en hoogte, maar ook de dikte is belangrijk. Een dikkere wand geeft betere isolatie en houdt geluid en brandt beter tegen, maar heeft ook meer materiaal nodig. De prijs kan dus erg uiteenlopen, omdat geen enkele ruimte hetzelfde is.

Een professional wil vaak de situatie even bekijken om zo een inschatting te maken van de kosten. Zij kunnen je ook direct vertellen wat wel en niet mogelijk is en welke materialen het beste passen bij jouw ruimte. Ze nemen dan bijvoorbeeld direct de plaatdiktes en wanddiktes mee in hun begroting, zodat je meteen weet waar je aan toe bent.

Het installeren van een metal stud muur

Soms kun je scheidingswanden zelf plaatsen, maar indien er kabels in de wand verwerkt moeten worden kun je dit het beste uitbesteden aan een vakman. Dan ben je namelijk verzekerd van een strakke, stabiele en stevige wand. Vaak kunnen zij ook meer aan het ontwerp veranderen dan wanneer je er voor kiest om zelf aan de slag te gaan.

Meestal duurt het installeren van een metal stud wand helemaal niet lang. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de ruimte en de grootte van de wand, maar doorgaans staat de muur binnen enkele uren.

Ook toe aan vernieuwing?

Een nieuwe muur aan je woning of kantoor toevoegen kan een behoorlijke klus zijn. Bij stenen muren gaan er vaak dagen overheen voordat de muur eindelijk staat, waarna de ruimte nog schoongemaakt dient te worden. Een metal stud wand is de perfecte oplossing wanneer je snel een extra muur wil, zonder stof of bouwafval achteraf. Het eenvoudigste is om een professional met ervaring in te huren. Die kan je voorzien van persoonlijk advies. Met zijn kennis en expertise weet hij wat voor jouw situatie werkt en kan hij een muur op maat maken en installeren. Zo heb je binnen enkele uren een compleet nieuwe ruimte om van te genieten.