Het kan om meerdere redenen handig zijn om te weten hoeveel je huidige of aankomende huis precies waard is. Om daarachter te komen dien je je huis te laten taxeren door een professionele taxateur. 

Aan een taxatie zitten natuurlijk kosten verbonden. Deze kosten zijn van een aantal factoren afhankelijk. Wil jij binnenkort taxatie van je huis laten uitvoeren en vraag je je af hoe de kosten hiervan worden bepaald? Lees dan vooral verder in dit blog en laat je informeren.

De rekenmethode van de taxateur

De kosten zijn onder andere afhankelijk van de rekenmethoden van de taxateur die je huis taxeert. Je hebt taxateurs die werken op een uurtarief en taxateurs die een percentage vragen van de waarde van het huis. 

Het is dus goed om van tevoren te bepalen wat voor jouw situatie het voordeligste is en op basis daarvan een taxateur uit te zoeken. Hou ook rekening met bijkomende kosten zoals administratiekosten of gemeentelijke kosten. 

Het is belangrijk om voor een betrouwbare taxateur te kiezen. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaald. Je kan zelf een taxateur inschakelen of je kan het doen via de makelaar. Een goede makelaar kan je helpen het beste uit je taxatie rapport te halen.

De taxatiekosten

De kosten van de taxatie zullen worden vermeld en uitgelegd in het uiteindelijke taxatie rapport. Hierin kan je terugvinden waar de taxatie op is gebaseerd en ook hoe de kosten worden bepaald. 

De kosten zijn ook afhankelijk van de kadastrale gegevens en de staat van onderhoud van het huis. Indien er meer factoren zijn die meespelen in de berekening dan staan deze ook in het rapport vermeld. 

De taxatie kan ook nog wel eens per regio verschillen. Zo zijn taxaties in de Randstad vaak wat duurder dan die in bijvoorbeeld Friesland. Een taxatie Haarlem, is op zijn beurt weer hoger dan een Taxatie in een dorp in de Betuwe.

Soms is het ook nodig om de taxatie te valideren. Een gevalideerde taxatie is een stukje duurder dan een gewone taxatie, zo betaal je minimaal vijftig euro extra. Hoe hoog de kosten precies zijn is dus volledig afhankelijk van de situatie.

Aftrekbaar van de belasting

Als je nog nooit eerder een taxatie hebt laten uitvoeren, mag je de taxatie kosten aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Dit scheelt natuurlijk ook aardig in de kosten, omdat je zo minder belasting hoeft te betalen. Let er wel op dat je dit voordeel maar een keer kan gebruiken.

Nieuwe regels

Vanaf oktober 2021 werkt iedere taxateur met het nieuwe taxatierapport model. De taxatiebranche en geldverstrekkers willen hiermee de kwaliteit van de taxatierapporten hoger maken en de leesbaarheid voor de consument vergroten. Dit zorgt bij veel taxateurs voor hogere kosten omdat ze langer bezig zijn met de taxatierapporten.