Je wilt zonnepanelen op je dak laten leggen, maar je bent benieuwd of je ook in aanmerking komt voor bepaalde subsidies om de kosten dragelijker te maken. Soms kan dit gaan om lokale subsidies binnen de gemeente waarin je woonachtig bent en soms kunnen dit ook landelijke subsidies op het gebied van zonnepanelen betreffen. En zijn er ook subsidies voor bedrijven? Hieronder sommen wij alle zonnepanelen subsidies in 2022 op.

Bij het laten plaatsen van zonnepanelen kun je altijd gebruik maken van het terugvragen van de BTW via de belastingdienst. De teruggave geldt voor zowel het installeren als voor de prijs van de benodigde materialen. De stroom die u niet gebruikt, wordt namelijk terug geleverd aan het algemene energienet in het land, waardoor u wordt gezien als ondernemer en de BTW terug kan vragen. Dit kan al snel een aardig bedrag schelen.

Salderingsregeling bij zonnepanelen

U verbruikt een bepaald bedrag aan stroom per maand. Mocht u door de zonnepanelen een gedeelte van de stroom niet gebruiken die opgewekt wordt via de zonnepanelen, dan wordt dit automatisch terug geleverd aan het energienet en wordt dit verrekend met je maandelijkse verbruik. Deze salderingsregeling geldt sowieso tot 2023. Deze regeling zal langzaam worden afgebouwd tot 2030. Hiervoor is een wetsvoorstel ingediend in de tweede kamer. De saldering zal dan dus afnemen, echter wordt de energieleverancier dan wel verplicht om een terugleververgoeding boven een bepaald percentage over de stroom te betalen die je teruglevert aan het net. Hierdoor wordt de salderingsregeling alsnog gecompenseerd en blijft het investeren in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk om je huis te verduurzamen. 

Zonnepanelen subsidies voor bedrijven

Er zijn voor bedrijven diverse subsidieregelingen op het gebied van zonnepanelen. Onder andere de VAMIL – willekeurige afschrijving milieu-investeringen, KIA – Kleinschaligheidsaftrek, SDE+ – Stimulering Duurzame Energieproductie, EIA – Energie-investeringsaftrek en de MIA – Milieu-investeringsaftrek. Omdat de overheid bedrijven wilt stimuleren om zonnepanelen te plaatsen en duurzamer aan de slag te gaan, zijn bovenstaande regelingen in het leven geroepen. Win dan ook zeker advies in als je als bedrijf zijnde zonnepanelen wilt laten plaatsen, want dat kan een hoop kosten besparen.

Lening voor verduurzaming woning

Het is mogelijk om een lening af te sluiten met een laag rentepercentage om je huis te verduurzamen. Enige voorwaarde is dan wel dat je minimaal twee maatregelen op het gebied van duurzaamheid aan je huis moet laten aanpassen, zoals het bestaande glas in je ramen te vervangen door sterk isolerend glas, isolatie van dak, vloeren of muren, het installeren van een warmtepomp of het laten plaatsen van zonnepanelen op je dak of schuur. 

Mocht je zonder lening of subsidie zonnepanelen aanleggen, dan scheelt dit je uiteraard ook fors in kosten, gezien de besparing op de maandelijkse energierekening. Vind online meer over subsidies voor zonnepanelen om een juiste keuze te kunnen maken en vraag altijd offertes op bij meerdere bedrijven om de kosten te kunnen vergelijken. 

Ga ook altijd op zoek naar reviews en voer research uit naar het bedrijf wat je de klus wilt laten uitvoeren, zodat je weet dat je met een betrouwbaar bedrijf te maken hebt.