Ben je regelmatig bezig met klussen als doe-het-zelver of is bouwen en verbouwen zelfs je werk? Dan kun je niet zonder goede werkschoenen. Deze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele soorten en maten. Ook bij andere beroepen is passend schoeisel vaak gewenst. De eisen die aan werkschoenen worden gesteld zijn enorm afhankelijk van het type werk en natuurlijk jouw eigen functie. De mooiste en meest comfortabele werkschoenen kun je kopen in diverse fysieke winkels. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om ze gewoon online te bestellen. Toch is het vaak fijn om je nieuwe schoenen eerst te kunnen passen. Om precies de juiste schoenen voor jouw werk te vinden zijn er een paar punten waar je op kunt letten. Zo kun je de hele dag door zonder dat je last krijgt van je voeten of zelfs in gevaarlijke situaties terechtkomt.

Modieus en goed beschermend

Zoek je goede, stevige en vooral ook veilige schoenen om te werken? Dan kom je al gauw uit bij veiligheidsschoenen. Dit zijn al lang niet meer die logge en oncomfortabele zeilschepen van vroeger. Inmiddels breiden steeds meer fabrikanten hun assortiment uit, vooral met hippe en eigentijdse varianten. Op deze manier zie je er nog steeds goed uit en zijn je voeten ook nog eens goed beschermd.

Soorten werkschoenen

Een heel belangrijk aspect van werkschoenen voor de bouw is de beschermende factor. Deze wordt meestal uitgedrukt in S-classificaties. S1 werkschoenen zijn voorzien van een veiligheidsneus en beschikken over antistatische capaciteiten. S1P werkschoenen hebben eveneens een veiligheidsneus en zijn daarnaast voorzien van een veiligheidszool. De S2 werkschoenen doen daar nog een schepje bovenop en zijn tevens vochtwerend. Werkschoenen met een S3-classificatie worden het meest verkocht. Deze schoenen zijn waterbestendig en zijn voorzien van zowel en veiligheidsneus als een veiligheidszool. Voor werklaarzen en veiligheidslaarzen zijn er ook nog de classificaties S4 en S5. S4 laarzen hebben een stalen of composiet veiligheidsneus en zijn gemaakt van een waterdicht materiaal. S5 laarzen hebben dit ook en zijn daarnaast voorzien van een antislipprofiel en een tussenzool.

Andere aspecten

Naast de beschermende factoren van werkschoenen zijn er ook nog andere aspecten om op te letten. Ga je zelf op jacht naar schoenen om te werken? Let dan ook op onder meer de flexibiliteit van de schoenen en het model. Denk na over wanneer je de schoenen gebruikt en welke bewegingen je daarbij maakt. Op grond hiervan kun je kiezen voor lage of hoge werkschoenen. Verder is ook de materiaalkeuze belangrijk. Werk je vaak in een natte omgeving? Kies dan voor leren of kunststof laarzen. Ben je regelmatig bezig met lassen? Dan raden we leren werklaarzen aan. Werk je regelmatig met chemicaliën? Kies dan liever voor veiligheidslaarzen van kunststof.

Welke schoenen kun je beter niet kopen?

Sneakers zijn al tientallen jaren ontzettend populair. Dit komt met name doordat ze er natuurlijk leuk en sportief uitzien. Daarnaast zitten ze ook gewoon erg lekker. Toch is het in de meeste gevallen niet verstandig om op sneakers te gaan werken. Wil je wel modieuze schoenen met een mooi ontwerp, maar dan in een betere uitvoering? Dan kun je bij steeds meer merken terecht voor veiligheidsschoenen met een sneakerdesign. Dit type schoenen combineert een eigentijdse look van bijvoorbeeld Puma schoenen met de veiligheid en het comfort van stevige en betrouwbare werkschoenen.