Heb jij een grote tuin die je wilt inrichten voor de kinderen? Of heb je wellicht een kleine tuin waar je toch een waar speelparadijs van wilt maken? Zeker voor de zomer is het erg leuk als je je kinderen kunt laten spelen in de tuin. Hiervoor heb je dan ook enorm veel mogelijkheden, zoals een trampoline ingraven, het maken van een zandbak of een speeltoestel neerzetten. In dit blog bericht willen we je graag meer vertellen over het ombouwen van je tuin tot een speelparadijs voor kinderen!

Waar te beginnen bij het bouwen van een speelparadijs

Allereerst is het van groot belang om goed de ruimte te bekijken die je tot je beschikking hebt. Wil je een grote kinderspeeltuin van de gehele tuin maken, of wil je juist een klein gedeelte voor de kinderen reserveren. Beide mogelijkheden kunnen erg leuk worden, maar het is van belang dat je goed de ruimte in acht neemt. Hiervoor kun je een tekening maken waarin je alle mogelijkheden op schaal gaat toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende speeltoestellen testen om te kijken of je genoeg ruimte over hebt. Bedenk hiervoor ook alvast de ondergrond die je wilt gaan gebruiken. In veel gevallen wordt er gekozen voor gras, maar dit hoeft niet de beste keuze te zijn. Het gebruik van kunstgras kan bijvoorbeeld veel voordelen met zich mee brengen.

Welke speelparadijs objecten ga je plaatsen?

Er zijn enorm veel verschillende speeltoestellen die je kunt kiezen. Een grote schommel plaatsen doet het bijvoorbeeld altijd goed voor kinderen. Deze kun je laten plaatsen door een specialist, maar kun je ook zelf voor gaan zitten. Daarnaast kun je erg leuk een trampoline neerzetten. Om deze zo veilig mogelijk te maken, kun je er voor kiezen om deze in te graven. Hiervoor kun je de een trampoline ingraven stappenplan volgen. Door het volgen van een duidelijk plan voorkom je namelijk fouten en wordt het gemakkelijker om te voltooien. Een trampoline ingraven stappenplan zorgt er daarnaast voor dat het trampoline springen voor de kinderen veiliger wordt. Ze kunnen hier nu immers niet van af vallen.

Twijfel je tussen verschillende objecten? Vraag je kinderen om advies!

Uiteraard ben jij als ouder verantwoordelijk voor wat de keuze wordt, maar het advies vragen van je kinderen kan nooit kwaad. Zij zijn immers degene die met de speeltoestellen zullen gaan spelen. Heb je bijvoorbeeld kinderen die graag actief zijn? Dan kun je kiezen voor een trampoline, schommel of groot speeltoestel. Heb je minder actieve kinderen? Dan is een zandbak wellicht al voldoende. Een overleg met de kinderen kan natuurlijk nooit kwaad. Zorg hiervoor dat je ze verschillende opties laat zien waar ze uit kunnen kiezen, in plaats van dat ze het zelf moeten verzinnen. Dit scheelt een hoop zoekwerk!

Een speelparadijs in een kleine tuin? Dat kan!

Heb je een kleinere tuin? Dan kan het wellicht lastig zijn om een speelparadijs van de tuin te maken. Echter kan het wel. Ben hier vooral creatief in. Ga bijvoorbeeld voor een buitenkeuken of maak een fijn plekje waar je zelf met de kinderen van kunt genieten. Een kleine zandbak kan bijvoorbeeld al veel toevoegen. Daarnaast kun je ook altijd kiezen voor een leuke waterbaan voor in de zomer! Heb je een klein balkon? Dan kun je er voor kiezen om een stukje kunstgras neer te leggen.