Misschien ben je wel in de gelukkige hoedanigheid dat je het je financieel kan veroorloven om zelf jouw droomhuis te bouwen. De meesten zijn helaas minder gefortuneerd en kiezen voor een verbouwing aan de bestaande woning. Dat kan zijn vanwege renovatie, uitbreiding of een upgrade van het huis. Een veelgehoorde reden om te investeren in een verbouwing is – hoe controversieel het ook klinkt – juist om geld te besparen. Door een woning energiezuiniger te maken of zelfs zelf energie op te wekken kan dit namelijk aanzienlijk in de kosten schelen. Grote ingrepen zoals het isoleren van een dak, vloer of muur levert je als huizenbitter namelijk fors geldt op. Klik hier voor een gedetailleerde berekening voor het bijvoorbeeld het isoleren van een dak. Hoewel de investering al snel een paar duizend euro kan bedragen wordt er jaarlijks honderden euro’s terugverdiend omdat er minder gestookt hoeft te worden. De terugverdientijd van de gedane investering is dan vaak al binnen 10 jaar.

Vervang niet alleen het grove werk, maar kijk ook in huis

De grootste stappen kunnen gemiddeld worden genomen door grovere gedeelten van de woning – dak, vloer en muren – te isoleren, maar ook in de woning zelf kunnen maatregelen genomen worden om het energieverbruik en verspilling tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van een oude CV-ketel door een nieuwe CV-ketel of het plaatsen van dubbel HR++ glas in woonkamer en slaapkamers. Zelfs op microschaal kunnen er verbeteringen worden doorgevoerd door het vervangen van de douchekop door een waterbesparende douchekop, het plaatsen van folie achter de radiator en het vervangen van de laatste gloeilampen door spaarlampen.

Duurzame energieopwekking

Bovenstaande tips helpen bij het zo efficiënt mogelijk omgaan met energie en de kachel niet onnodig te laten branden. Wel moet er dan nog steeds worden betaald voor de verbruikte energie en wordt duurzame energieopwekking niet verder gestimuleerd. Met zonnepanelen en een warmteboiler kan water worden verwarmd op een volledig groene manier en wordt ook elektriciteit duurzaam opgewekt. Wanneer er zelfs meer stroom wordt opgewekt dan er wordt verbruikt kan dit worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en ontvang je per kWh een vast tarief welke gemiddeld zo’n € 0,07 bedraagt. Bovendien biedt de overheid de mogelijkheid om – een gedeelte – van de btw terug te vragen, zie ook hier.

Bron: http://www.goedkoopste-energieleverancier.net/