Plafondlampen maken een essentieel onderdeel uit van de inrichting van de woning – niet enkel om de ruimte te verlichten, maar ook als aanvulling op het interieur zelf. De ophanging van een plafondlamp is echter een proces waar mensen vaak nogal wat vragen bij hebben, en een duidelijk stappenplan is dan ook een welkom gegeven.

Stappenplan voor het ophangen van een plafonniere

Hoe gaat het ophangen van zo’n plafondlamp nu precies in zijn werk? Een overzicht:

  1. De voorbereiding van de plafondlamp

Eerst en vooral moet de stroom voor de groep in kwestie uitgeschakeld worden. Het is belangrijk hierbij te controleren of er nog stroom zit op het aansluitpunt. Bij een plafonnière moet je het deksel van de centraaldoos verwijderen, de blauwe en zwarte draad door het gat voeren en de aarddraad laten zitten. Daarna schroef je het deksel vast.

  1. De fitting bevestigen

Daarna strip je alle draden, waarna je de fitting eraan bevestigt. Hang vervolgens de fitting aan het daarvoor voorziene haakje dat zich in de centraaldoos bevindt.

  1. Het armatuur aanbrengen

Schuif daarna het armatuur over de geplaatste fitting. Schroef hem tegen het plafond door middel van de fittingring die normaal gezien voorzien is.

  1. Kroonsteentjes aanbrengen en snoer doorsteken.

Bevestig een kroonsteentje aan de draden die in de centraaldoos aanwezig zijn. Trek het snoer daarna door de ontlaster, waarna je deze aan het haakje hangt. Zorg dat de aders van het snoer vrijgestript zijn en bevestig deze aan het kroonsteentje. Plaats daarna de afdekking tegen het plafond.

  1. De kopspiegellamp en reflectorlamp plaatsen

Als je wil dat de lamp een gericht licht afgeeft, dan is het beter te kiezen voor een reflectorlamp. Is het de bedoeling dat het licht een groter oppervlak bereikt, dan is een kopspiegellamp de beste optie. Deze laatste optie voorkomt immers ook dat je niet recht in de lamp kunt kijken. Het is eventueel ook mogelijk om gebruik te maken van een dimmer in plaats van een muurschakelaar; op die manier kan je de plafondlamp gebruiken als werklicht of als sfeerverlichting!

Een plafonniere plaatsen – een koud kunstje

Het aanbrengen van een plafondlamp is helemaal geen ingewikkeld opdracht, zolang je bovestaand stappenplan goed volgt. Eigenlijk kan je op die manier geen fouten maken, en heb je binnen de kortste keren een optimale verlichting van de ruimte. Plafondlampen komen natuurlijk in uiteenlopende stijlen, formaten en modellen en de bevestigingsmethode zal dan ook vaak lichtjes verschillen.

Wil je echter zeker zijn van een goed kwaliteit, dan is het een goed idee om te kiezen voor merken bij een gespecialiseerde aanbieder zoals Straluma. Op die manier vind je gegarandeerd de beste plafonniere om de look en feel van je woning een niveau hoger te tillen!