Je hebt een decoupeerzaag, een cirkelzaag en een verstekzaag in je schuur liggen. Heb je echt een reciprozaag nodig? In deze blog bespreken we wat de beste reciprozaag is en waarom je er een nodig hebt.

Waar wordt een reciprozaag voor gebruikt?

Reciprozagen worden ook wel afkortzagen genoemd. Maar wat zijn het en wat is de beste afkortzaag? Kort gezegd: het zijn handzagen die het overnemen als hamers en koevoeten falen bij sloopwerkzaamheden. Ja, dat is het primaire gebruik van een reciprozaag, om de materialen rond deuren, ramen en bij het doorzagen van balken en gipsplaten enz. uit te snijden en uit te trekken.

Wanneer je ramen en deuren vervangt, is een van de meest tijdrovende taken de oude spanten eruit te halen. Omdat reciprozagen een grote verscheidenheid aan bladen hebben die zijn ontworpen om door hout, metaal en gipsplaat te zagen, kunnen ze snel en relatief netjes door alle frames, muren of bevestigingen waar je het op gebruikt.

Hoe een reciprozaag werkt

Bij een reciprozaag  wordt het blad door de motor in achterwaartse en voorwaartse bewegingen bewogen, net als bij een decoupeerzaag. Als gevolg hiervan passen veel decoupeerzaagbladen in de reciprozaag en vind je meestal een vergelijkbaar montage mechanisme als dat bij jouw decoupeerzaag. Zoek voor het werken in donkere gebieden naar een reciprozaag met een LED-lampje, op dezelfde manier geplaatst als waar je hem in een decoupeerzaag zou vinden.

Welk reciprozaagblad moet ik gebruiken?

De bediening van een reciprozaag is anders dan die van elke andere zaag die je kent. Het heeft geen vlakke basis, waardoor het perfect is om op lastige plekken te werken. Er is meestal een verstelbare voet die omhoog of omlaag kan worden geschoven, afhankelijk van de lengte van de zaag die je hebt gemonteerd, om je te helpen de snede onder controle te houden. 

Heb ik een reciprozaag nodig?

Het antwoord op deze vraag wordt altijd bepaald door het soort werk dat je doet. Als je renovatie klussen uitvoert waarbij je bijvoorbeeld gipsplaat moet doorzagen, raam- en deurkozijnen moet uitbreken en vervangen, dan is een reciprozaag een geweldig hulpmiddel om te gebruiken. Evenzo, als je snel door pijpleidingen, kist frames enz. moet zagen, is een reciprozaag, met het juiste zaagblad gemonteerd, het beste gereedschap om de klus snel te klaren.

Je vertrouwt op je decoupeerzaag voor het trimmen en vormgeven van zaagsneden. Je gebruikt een cirkelzaag voor lange, zuivere zaagsneden en je gebruikt een verstekzaag voor precieze verstek- en schuine sneden. Het is dus logisch om een ​​reciprozaag toe te voegen aan je gereedschap voor renovatie klussen, sloopklussen en nog veel meer!