Steeds meer mensen kiezen voor zonne-energie door zonnepanelen op hun dak te monteren. Geen wonder als je bedenkt dat veel huishoudens hun huis op die manier goedkoop van stroom kunnen voorzien. Eerder dit jaar werd zonne-energie op het dak de op een na grootste energiebron van Nederland qua opwekking, aangezien panelen betaalbaarder en beschikbaarder worden. Maar als je overweegt om zonnepanelen op het dak te laten installeren zijn er een paar tips en trucs om ervoor te zorgen dat je het meeste uit die zonnepanelen haalt. Zo moeten ze schoon blijven en wil je bijvoorbeeld niet dat vogels ze bevuilen. Hier is een makkelijke oplossing voor: Solarguard. Lees snel verder voor meer tips over het maximale uit je zonnepanelen te halen!

Het is geen geheim dat zonnepanelen alleen overdag elektriciteit opwekken, en als je probeert jouw energieverbruik te maximaliseren, betekent dit dat je zoveel mogelijk gratis elektriciteit gebruikt als de zon schijnt. Hoewel de energiebehoeften van huishouden tot huishouden verschillen, zijn er enkele manieren waarop je jouw elektriciteitsverbruik kunt maximaliseren:

  • Overdag je smartphone, tablet of laptop opladen en ’s nachts loskoppelen
  • Timers instellen op apparaten die de meeste elektriciteit verbruiken om voor zonsondergang uit te schakelen
  • Als je ’s nachts nog steeds jouw door zonne-energie opgewekte elektriciteit wil gebruiken, hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je een compatibele batterij in huis hebt geïnstalleerd. De batterij, eenmaal geïnstalleerd door een erkende zonne-installateur, zal overdag worden opgeladen met zonne-energie om te worden gebruikt wanneer zonne-energie niet direct beschikbaar is, zoals ’s nachts.

Gebruik één apparaat tegelijk

Het aantal apparaten dat je overdag kunt gebruiken, is afhankelijk van het type zonnepanelen dat je hebt en de hoeveelheid elektriciteit die bepaalde apparaten in het huishouden nodig hebben. Door één apparaat tegelijk te gebruiken, bespaar je elektriciteit.

Enkele van de slimmere manieren waarop u één apparaat tegelijk kunt gebruiken, zijn:

  • Douchen voor of na het gebruik van de wasmachine
  • Eten koken voordat je de tv aanzet
  • Stofzuigen nadat je vaatwasser klaar is met schoonmaken

Maak de  zonnepanelen regelmatig schoon

Hoewel je niet elke week op het dak hoeft te klimmen, is het belangrijk dat je de zonnepanelen eens in het half jaar laat schoonmaken. Dingen zoals vuil, schimmel en vogelpoep verminderen de hoeveelheid zonlicht die jouw zonnepanelen ontvangen. Zorg er ook voor dat er geen bomen of struiken zijn die het licht blokkeren, wat ook het vermogen van uw panelen om licht op te vangen kan belemmeren.