Het kopen van een kluswoning is niet voor iedereen weggelegd. Maar voor de echte klussers onder ons is er amper een mooier project te verzinnen. Je gaat namelijk zelf aan de slag om je droomhuis te realiseren. Het kopen van een woning waar nog veel aan moet gebeuren heeft voordelen. Maar er zijn ook een aantal punten waar je extra aandacht aan dient te besteden. 

  1. De vraagprijs is een stuk aantrekkelijker dan die van een nieuwbouwwoning

Een belangrijke reden om te kiezen voor een kluswoning is de lage vraagprijs. Op zich is het logisch dat een huis met gebreken minder kost. Om er prettig in te wonen is er namelijk nog een hoop te doen. Dat kost niet alleen tijd, maar ook geld. 

  1. Oude huizen zijn vaak erg sfeervol

Nieuwbouwwoningen voldoen aan veel meer vereisten dan oudere huizen. Zo is de isolatie helemaal op orde en wordt er gekozen voor moderne en duurzame bouwmaterialen. Maar veel mensen vinden ze eigenlijk helemaal niet zo mooi. Zij genieten veel meer van de sfeervolle stijl van een oudere woning. Niet alleen de algemene uitstraling, maar ook de details vallen meer in de smaak. Denk bijvoorbeeld aan glas in lood ramen, hoge plafonds, een authentieke schouw of een rieten dak. 

  1. Het is belangrijk dat je écht van klussen houdt

De hoeveelheid werk en toewijding die nodig is om een bouwval op te knappen wordt nog weleens onderschat. Hetzelfde geldt voor het benodigde budget. Wees er zeker van dat je alles tot in de puntjes in kaart brengt. Doe dat voordat je de woning koopt. Het is verstandig om rekening te houden met tegenslagen en te zorgen voor een buffer. Besef daarnaast dat het opknappen van een verouderde woning meer is dan het doen van een aantal klusjes. Je dient dus echt over diepgaande kennis en kunde te beschikken. Een aantal handige vrienden of familieleden zijn overigens ook geen overbodige luxe. 

  1. Het verbeteren van de isolatie is prioriteit nummer één

Een oud huis voldoet niet aan moderne standaarden, al ziet het er allemaal nog zo mooi uit. Hou hier rekening mee. Je ziet op het eerste gezicht de isolatie van een woning niet. Maar het is wel een van de voornaamste eigenschappen om prettig en goedkoop in een woning te leven. Er is in feite maar één optie, namelijk isolatie van het huis compleet onderhanden nemen. Vervang alle ramen en de isolatie in muren, dak en vloer. Soms is het plaatsen van een nieuw dak noodzakelijk. De isolatie halfslachtig oplappen heeft eigenlijk geen zin. Je bent maandelijks veel geld kwijt aan je energierekening en de algemene woonervaring is een stuk minder prettig. Bovendien doet het verbeteren van de isolatie wonderen voor de waarde van het huis. 

  1. Let op de prijzen van randzaken

Een woning kopen heeft heel wat voeten in aarde. Over het algemeen is een hypotheek benodigd. Dat regel je bij de notaris. Hetzelfde geldt voor het officieel maken van de overdracht. Je bespaart eenvoudig op deze kosten door de goedkoopste notaris bij jou in de buurt op te sporen. Alles dat je bespaart steek je rechtstreeks in het opknappen van de woning.